Bijzondere jubileumbomen geplant in Bultpark

Lelystad – In het Bultpark zijn woensdag acht jubileumbomen geplaatst. Zes daarvan zijn speciaal ter ere van Lelystedelingen die iets met het getal 50 hebben.

Blijvende herinnering

Want dat is het idee achter de jubileumbomen: bomen die eeuwig, of in ieder geval een flinke tijd, herinneren aan het feit dat Lelystad dit jaar 50 jaar bestaat. In maart werd een eerste serie van twaalf jubileumbomen geplant, waaronder de enige echte officiële ’50 Jaar Lelystadboom’.

Zes keer 50

De tweede serie is ter ere van zes Lelystedelingen die zelf ook iets met het getal ‘50’ hebben. Zo heeft Truus van Dooyeweert een boom geplant. Zij was 50 toen zij in Lelystad kwam wonen, en dat is alweer 42 jaar geleden. Ook staat er een boom voor Mouna Makkary. Zij is dit jaar 50 geworden, maar heeft de boom geplant in herinnering aan haar moeder, die in 2010 overleden is en een enorme leegte achterlaat.

Verder staat er een boom voor Gert en Henny van Hees, die dit jaar 50 jaar getrouwd zijn. Ook is er een boom geplant voor de Scholengemeenschap Lelystad (SGL) die dit jaar 50 jaar bestaat. Verder zijn er twee bomen voor Lelystedelingen die dit jaar hun 50ste verjaardag vierden: Henk Vermeulen en Kees Bakker.

Vruchten plukken

De goede rekenaar heeft opgemerkt dat er dan nog twee van de acht bomen geen vermelding hebben gekregen, en dat klopt. Deze bomen zijn niet specifiek voor of door iemand geplant.

Heel Lelystad kan plezier hebben van de jubileumbomen. Het gaat namelijk om vier appel- en vier perenbomen. Voor wat betreft de appelbomen betref het een Karmijn de Sonnaville (kruising Cox en Goudreinet), Discovery (de vroegste zomerappel), Notarisappel (om een beetje standing aan het geheel te geven) en een Schone van Boskoop. De perenbomen zijn een Conference , nog steeds een prima peer en overal te koop, Beurré de Merode (stoofpeer), Clapps Favourite, vroege zomerpeer, heerlijk sappig en Beurré Hardy, kleine, sappige handpeer.

Bijzondere bomen

De bomen zullen ook een plekje krijgen in de nieuwe editie van ‘Bijzondere bomen in Lelystad’, waar auteur Ab Strijker aan werkt.

En nog even een persoonlijke noot van de auteur: zelf werd ik blij verrast door mijn lieve vriendin met een boom ter ere van mijn 50ste verjaardag. Gelukkig heb ik nu nog twaalf jaar de tijd na te denken wat ik haar zal schenken voor haar 50e.