Dutch Eagles vliegen er fraai op los

Een avondje Dutch Eagles staat al twaalf jaar garant voor een avondje vol liefdevol gespeeld werk van de Amerikaanse Eagles. Toch weet het zestal altijd interessante zijpaden in te slaan, zo ook in de nieuwe show ‘Fly like an eagle’.

Locatie: Schouwburg Ogterop, Meppel, donderdagavond

Aantal bezoekers: 450

Waardering: ****

Die titel doet gelijk een belletje rinkelen en jawel: uiteraard start de groep, onder zware geluiden van een opstijgend vliegtuig, met het gelijknamige nummer van de Steve Miller Band. De reis is begonnen en de band neemt in de daaropvolgende twee uur een nagenoeg vol Ogterop mee langs een keur aan Eagles-songs, omlijst door werk van tijdgenoten. Songs die met name opvallen vanwege de zangtechnische aspecten, het geheime wapen van deze befaamde tributeband uit Haarlem. Zoals ‘The weight’ van The Band en ‘Summer breeze’ van misschien wel het best bewaarde geheim op Westcoast-gebied: Seals and Crofts. Die bieden een welkome afwisseling voor het werk van de Eagles uit met name midden jaren zeventig, zoals ‘Tequila sunrise’, ‘Lyin’ eyes’ en ‘One of these nights’.

Eye catcher

Aan deze groep valt continu af te lezen met hoeveel plezier en passie zij spelen en welke rol ieder bandlid heeft. De vierstemmige zang is een lust voor het oor, terwijl vooral bassist Jaco van der Steen en gitarist Dennis Allaert het meest overtuigen als leadzangers. Dat is bij Dennis Wind wat minder; de gitarist is met zijn pose de eye catcher van de band, maar vertolkt de zang van Don Henley, bijvoorbeeld in ‘Wasted time’ en later in de show het volop meegezongen ‘Desperado’, ietwat geknepen. Jammer, want juist in de ballades verwacht je die extra overtuiging.

Joe Walsh

Staat de eerste helft in het teken van vooral materiaal van het album ‘Hotel California’, na de pauze ligt het accent op Joe Walsh. De gitarist die in 1976 de Eagles versterkte en ervoor zorgde dat de band minder country en meer rock ging klinken. Met ‘Those shoes’ en de Walsh-solotracks 'Help me through the night' en ‘Welcome to the club’ verrast Dutch Eagles de ware liefhebber en laat anderen kennismaken met een kant van de Eagles die je niet iedere dag hoort. Voorts is de climax van het concert onvermijdelijk: ‘Take it easy’, ‘Heartache tonight’ en natuurlijk de toegift ‘Hotel California’ zijn liedjes waar de groep niet onderuit komt en stuk voor stuk luid applaus opleveren.

De bandleden van Dutch Eagles weten andermaal een afwisselende voorstelling af te leveren die volledig in dienst staat van de muziek en nergens verzaakt tot gefröbel. En terloops menige glimlach op het gezicht tovert.

Wouter Bessels


'Fly like an eagle' is o.a. nog te zien op 23 november in het Atlas Theater in Emmen, 19 januari in De Meenthe in Steenwijk, 2 februari in De Tamboer in Hoogeveen en 22 februari in De Meerpaal in Dronten.