Lelystad wil proeftuin zijn voor gereguleerde wietteelt

Lelystad – Lelystad zou graag ruimte bieden aan een experiment betreffende gereguleerde wietteelt. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag op voorstel van D66 besloten.

Voordelen

Het nieuwe kabinet wil daarmee proeven doen en D66 ziet daar alleen maar de voordelen van in. Niet om meer mensen aan de wiet te krijgen, maar wel om de vreemde constructie waarbij wiet via coffeeshops wel verkocht mag worden, maar de aanvoer van wiet aan die coffeeshops eigenlijk verboden is, op te lossen.

‘Bovendien kan er zo beter gelet worden op het THC-gehalte in de wiet, neemt de criminaliteit er door af en hebben politie en justitie meer tijd voor andere zaken,’ aldus Sanne de Wilde, fractievoorzitter van D66.

Nog niet zo ver

Burgemeester Ina Adema zegt wel dat het nog niet zover is. De Vereniging voor Nederlandse gemeenten is nu in overleg met het Rijk over de voorwaarden die aan de proef worden gesteld. Pas als daar duidelijkheid over is, wordt er gezocht naar locaties.

Maar Lelystad kan voor wat betreft dat laatste al wel vast laten weten er voor in te zijn, liet de burgemeester de gemeenteraad weten. En dat is dus gebeurd: de hele gemeenteraad stemde er mee in, behalve de fracties van Leefbaar Lelystad en ChristenUnie.