Stationsplein
Door Kees Bakker

Afkeuring

Lelystad - Je hebt als gemeenteraad verschillende wapens om het gedrag van een wethouder aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een motie van wantrouwen indienen.

Als die door een meerderheid van de gemeenteraad wordt gesteund, betekent dat eigenlijk dat de wethouder geen vertrouwen meer geniet en dus moet aftreden. Maar je kunt ook een motie van afkeuring of een motie van treurnis indienen. In dat geval kan een wethouder nog wel doorgaan, maar weet hij dat hij als het ware een gele kaart heeft.

Dutch Match Cup

In het dossier 'Dutch Match Cup' dienden de VVD en InwonersPartij vorige week een motie van afkeuring in. Daarbij zijn twee dingen opmerkelijk. Ten eerste dat de motie werd ingediend door twee coalitiepartijen. Dat komt niet zo vaak voor. Maar het meest opvallende was misschien nog wel dat beide partijen aangaven dat de motie absoluut niet gericht was tegen wethouder Jop Fackeldey. Een uitstekende wethouder, een prima persoon, nee, het ging hier puur om dit ene dossier.

Loftuitingen

Fackeldey kreeg daarbij zoveel loftuitingen naar zijn hoofd, dat het voorstelbaar is dat hij er schizofreen van werd: zo'n geweldige wethouder, en toch een motie van afkeuring. Misschien hadden VVD en InwonersPartij die motie dan beter achterwege kunnen laten.

Lees ook: Motie van afkeuring tegen Jop Fackeldey verworpen