'Sleeping giant' Lelystad Airport Businesspark (LAB) ontwaakt

Lelystad - De ontwikkeling van Lelystad Airport is in volle gang en ook het aangrenzende Lelystad Airport Businesspark (LAB) komt gestaag tot ontwikkeling.

Onlangs werd bekend dat Inditex, een van de grootste modeverkopers ter wereld, er een distributiecentrum gaat bouwen. ‘Het is het eerste schaap dat over de dam gaat’, stellen directeur Rob Verhoeff en de Almeerse wethouder Mark Pol.

OMALA

Onder de naam OMALA (Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere) werd vanaf 2007 samengewerkt door de provincie Flevoland en de gemeentes Lelystad en Almere. In 2011 werd het terrein tussen de A6 en het vliegveld door deze drie overheidsinstanties op de markt gebracht in de overtuiging dat deze stap bedrijven vertrouwen zou bieden in de toekomst en dat vestiging van bedrijven nieuwe kansen creëert, niet in de laatste plaats voor de werkgelegenheid die daarmee gepaard gaat.

De onzekerheid is weg

OMALA brengt het terrein nu in ontwikkeling onder de naam Lelystad Airport Businesspark (LAB). Directeur Rob Verhoeff: 'Het waren bijzondere tijden. Niemand kon vermoeden dat we te maken kregen met een behoorlijk stevige crisis. Ook het besluit om het vliegveld definitief te mogen uitbreiden liet maar op zich wachten. Achteraf kun je dus stellen dat we drie jaar te vroeg van start zijn gegaan. Maar het is makkelijk praten met de kennis van nu. Het leidde er wel toe dat we pas in 2015 serieus van start zijn gegaan. En nu eindelijk het luchthavenbesluit definitief is, is ook de onzekerheid weg. We gaan nu volle kracht vooruit – en dat doen we ook. In deze wereld is het echter wel zo dat het enige tijd kost voordat bedrijven, ook internationale, deze nieuwe bedrijfslocatie op het netvlies krijgen'.

Komst Inditex eerste succes

Met de komst van Inditex is het eerste succes inmiddels een feit. De modegigant neemt in eerste instantie een kavel van 35 hectare af, met kans op doorgroei. 'Als zo’n grote partij instapt zal dat ook andere bedrijven overtuigen dat het hier een bijzonder interessante locatie betreft', zegt Verhoeff. 'De  onzekerheden zijn verdwenen, de economie trekt aan. De potentie van LAB is alleen maar groter geworden. Maar we blijven voorzichtig in onze prognoses. We hebben geleerd van het verleden'.

Almere

Criticasters zullen zeggen dat dit succes vooral fijn is voor Lelystad, maar waar zit het voordeel voor Almere?  Wethouder Mark Pol: 'De tijd is voorbij dat we als gemeenten elkaar vliegen proberen af te vangen. Overigens hadden wij een bedrijf als Inditex in Almere nooit afdoende kunnen faciliteren. Daar is niet voldoende ruimte voor in de stad. Met LAB denken we vooral aan het Flevolandse belang. Als LAB een succes wordt, is dat uiteraard ook gunstig voor Almere. Het trekt bedrijven en dus ook werkgelegenheid aan. De werknemers die daar komen te werken zullen toch ook huizen gaan bewonen en willen uitgaan in de regio. Dan is Almere een interessante optie. Vergeet niet dat Almere als stad precies tussen de twee grootste luchthavens van Nederland in ligt. Strategisch zijn we dus de spil. Het is duidelijk dat we daar de vruchten van kunnen plukken. Almere heeft om die reden altijd in OMALA geloofd: we willen erbij zijn als gemeente. Het is van belang dat we wat over de ontwikkeling van het bedrijventerrein te zeggen hebben'.

Metropoolregio Amsterdam

Ook de rol van Almere in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kan een overweging zijn om LAB onder de aandacht te brengen. Verhoeff: 'De naam ‘Amsterdam’ zorgt voor een goede branding. De ruimte in Flevoland is vervolgens een tweede troef. Bedrijven kijken bij mogelijkheden voor vestiging vooral naar de factoren Arbeid en Infrastructuur. Daar scoren we buitengewoon goed mee. En Almere is als stad aantrekkelijk om te vestigen'.

Tekst: Marcel Beijer