Groen licht voor conservering IJsselkogge

Lelystad - De middeleeuwse IJsselkogge, die begin 2016 van de bodem van de IJssel bij Kampen werd gelicht, kan worden geconserveerd. Dit blijkt uit onderzoek in het conserveringsstation bij Batavialand in Lelystad.

De afgelopen tijd is in het conserveringsstation door medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gewerkt aan verder onderzoek naar de kogge en de mogelijkheden voor conservering. Hieruit is gebleken dat de kogge geconserveerd kan worden door middel van een combinatie van geconditioneerd drogen en het besproeien met een soort hars, PEG.

[De tekst gaat verder na de fotoserie]

 

Minister bezoekt Batavialand

Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben daarom besloten nu het startsein te geven voor de conservering door het tekenen van het conserveringsbesluit. De handtekeningen werden vandaag (dinsdag) gezet door directeur Susan Lammers (midden op de foto) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Martin Hoenderkamp, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier bij Rijkswaterstaat (rechts). Dit deden ze tijdens een werkbezoek van demissionair minister Jet Bussemaker van OCW aan de Stichting Batavialand.

De 15e-eeuwse IJsselkogge dateert uit de Hanzetijd. Bekijk hieronder enkele foto's van (onderdelen) van het scheepswrak: