Waterschap opent deuren gemaal Smeenge voor publiek

Kraggenburg - De deuren van gemaal Smeenge in Kraggenburg zijn op zaterdag 21 oktober open voor publiek. In dit nostalgische gemaal leeft de geschiedenis van 75 jaar Noordoostpolder voort.

Driekwart eeuw geleden maalde dit gemaal samen met gemaal Buma bij Lemmer en gemaal Vissering op Urk de Noordoostpolder leeg. Dit was circa 1500 miljoen kubieke meter water waarvan 375 miljoen door gemaal Smeenge werd gedaan.

Nu nog steeds pompt dit gemaal met twee elektrische motoren het water ten oosten van Blokzijl, Marknesse en Schokland de polder uit.

Rondleidingen

Waterschap Zuiderzeeland verzorgt op 21 oktober van 10.00 tot 15.00 uur rondleidingen door gemaal Smeenge. De bezoekers krijgen informatie over de geschiedenis en de techniek van het gemaal.

Excursie door het Waterloopbos

Vanaf het Bezoekerscentrum Waterloopbos vertrekt om 13.30 uur een excursie georganiseerd door Natuurmonumenten. De excursie voert langs een aantal waterwerken en door de prachtige natuur van het Waterloopbos. Vervolgens loopt men naar gemaal Smeenge, waar een rondleiding wordt gegeven. Aanmelden voor de excursie van Natuurmonumenten is noodzakelijk en kan via www.natuurmonumenten.nl.

Kijk hier voor meer informatie over de open dag bij gemaal Smeenge.