Conserveringsstation IJsselkogge opent deuren

Lelystad - Bezoekers krijgen op zondag 8 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, een unieke kans om nog een keer het scheepswrak van de IJsselkogge te bekijken. Het middeleeuwse schip wordt geconserveerd bij Batavialand in Lelystad.

De 15e-eeuwse IJsselkogge dateert uit de tijd van de Hanzesteden. Het wrak heeft eeuwen op de bodem van de IJssel gelegen, ter hoogte van de Koggewerf in Kampen. Tijdens vooronderzoek voor het project ‘Ruimte voor de Rivier IJsseldelta’ van Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt en in kaart gebracht. Er werd besloten het bijzonder goed bewaarde schip van circa 20x8 meter, te bergen. Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en de lichting van het wrak. Op 12 februari 2016 kwam de IJsselkogge na ruim 500 jaar weer boven water.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Tijdelijk conserveringsstation

Na de lichting werd het middeleeuwse schip overgebracht naar een, speciaal voor de IJsselkogge gebouwd, tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Batavialand in Lelystad. Daar wordt het schip de komende vijf jaar geconserveerd.

Naast de rondleidingen in het concerveringsstation, is op 8 oktober in het museum van Batavialand een kleine tentoonstelling te zien over de lichting van de IJsselkogge.

Aanmelden wordt aangeraden

De rondleidingen worden gegeven om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Er is beperkt plaats, dus aanmelden wordt aangeraden. Dit kan via aanmelding@batavialand.nl onder vermelding van Rondleiding IJsselkogge 8 oktober. De kosten voor de rondleiding zijn 3 euro. Voor de entree van het museum gelden de reguliere tarieven. Museumkaarthouders hebben gratis entree voor het museum.