Gemeente Lelystad worstelt met asbestleningen

Lelystad – Er is nog geen oplossing voor mensen die het asbestdak van hun woning willen renoveren, maar te oud zijn om daarvoor een lening te krijgen. De gemeente Lelystad worstelt met dat probleem.

Dat liet wethouder John van den Heuvel dinsdag weten. Het probleem is actueel en speelt in de Jol. Daar wil een ouder echtpaar samen met de rest van de straat het dak van hun woning laten vervangen, maar men komt wegens leeftijd niet in aanmerking voor een ‘asbestlening’.

Wachten

De vraag is of de gemeente daar voor een pasklare oplossing moet zorgen of dat het Rijk aan zet is. Eerder besloot de gemeenteraad (nog) geen voorziening te treffen voor mensen die niet kunnen lenen omdat ze te oud zijn of financieel niet draagkrachtig zijn.

De gemeenteraad vindt dat een verantwoordelijkheid van het Rijk, die heeft opgelegd dat de asbestdaken moeten worden vervangen voor 2024. Maar een eventuele Rijksregeling kan nog wel enige tijd gaan duren en is geen oplossing voor mensen die nu saneren. ‘Het college worstelt met dit probleem,’ liet Van den Heuvel vorige week weten aan de gemeenteraad.

Andere lening

Van den Heuvel wil samen met het echtpaar kijken of een eventuele hypothecaire lening wel een oplossing kan zijn.