Terug naar Duivelseiland met Urk in Wintersferen

Urk - Leven in een 'hel op aarde' op het 'eiland van de duivel': de benamingen voor Urk waren zo'n honderd jaar geleden niet mals. Het Île du Diable (duivelseiland) vormt dit jaar het centrale thema voor Urk in Wintersferen.

Duivelseiland. Het is niet een benaming die tegenwoordig snel met het vrome Urk in verband wordt gebracht. Toch was er volgens de geïnterneerden op het eiland geen passender naam dan Île du Diable. In de Eerste Wereldoorlog werden gedeserteerde officieren op het eiland vastgehouden. De mannen ervoeren het eiland echt als een hel op aarde.

Interneringskamp

Op de meest prominente plek van het eiland, tussen de vuurtoren en het Kerkje aan de Zee, opende in 1915 een interneringskamp voor gedeserteerde Franse, Britse en Belgische officieren. Urk was destijds nog een eiland; de ideale plek om deze officieren vast te houden.

De gevangenen hadden het zwaar: doordat de barak aan zee stond, werd het er in de winter ijzig koud. Ziekten als tuberculose en bloedarmoede velden menig gevangene. Voor de geïnterneerden was Urk de hel op aarde, daarom noemden ze het: `Île du diable', het duivelseiland.

Oorlogsgebied

Nederland was niet actief in de Eerste Wereldoorlog, maar Urk zat er dus middenin. 'Urk was echt oorlogsgebied,' zegt Meindert Kramer van Stichting Urk Promotie. 'Er verrees een gigantische barak, waar de vluchtgevaarlijken werden vastgehouden. Het waren niet de gemakkelijkste gevangenen. En op het eiland was alles verkrijgbaar op de bon.'

Dat resulteerde uiteindelijk in de Boteroproer en de Petroleumopstand, centrale thema's tijdens Urk in Wintersferen in 2013.

In de eerste editie van Urk in Wintersferen werd al zijdelings aandacht besteed aan de gevangenen op het voormalige eiland. 'Maar er zit toch zoveel in dat we er meer mee kunnen,' vertelt Kramer. Hij vertelt over de inventiviteit van de gevangenen, die verschillende ontsnappingspogingen deden. 'Er werd bijvoorbeeld een tunnel gegraven. Dan was je uit het kamp, maar zat je alsnog op het eiland.'

'We zijn de kneuterigheid voorbij'

Om Urk in Wintersferen weer goed neer te zetten, is de organisatie naarstig op zoek naar - met name - mannelijke figuranten voor de rol van gevangenen en Urker bewakers.

Kramer heeft er goede hoop op dat het goed komt. 'Het evenement leeft enorm merken we,' zegt hij. 'De eerste posts op Facebook hebben een enorm bereik.'

Door de grote bezoekersaantallen is Urk in Wintersferen bovendien de 'kneuterigheid' voorbij, meent Kramer. 'Ieder jaar hebben we meer bezoekers. We nemen daarom meer maatregelen om de verkeersstromen te regelen en het gebied wordt dit jaar uitgebreid.'