Wethouder betreurt datalek adresgegevens leerlingenvervoer

Dronten – Wethouder Ton van Amerongen betreurt ten zeerste dat de adresgegevens van vijf gezinnen waarvan een kind gebruik maakt van het leerlingenvervoer op internet zijn gepubliceerd. Dat antwoordde hij donderdag op vragen van GroenLinks.

Onderzoek

De fout of vergissing kwam aan het licht na onderzoek van RTL Nieuws. Die ontdekte dat in de aanbestedingsprocedure voor het leerlingenvervoer privacygevoelige informatie op internet stond. Bij 21 gemeenten in Nederland was dat het geval.

In sommige gemeenten stonden naam en adres van gebruikers van het leerlingenvervoer online. In Dronten ging het alleen om de adresgegevens van vijf adressen. ‘Er stonden geen namen bij, het was verder geanonimiseerd,’ aldus Van Amerongen.

Excuses

De wethouder erkent echter dat ook dat niet goed is gegaan. De vijf gezinnen waar dit het geval was, zijn vorige week door de gemeente telefonisch benaderd en hebben excuses gekregen. Alle andere ouders van kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer hebben een brief gekregen over het voorval.

Aanbesteding

In totaal zijn er 206 adressen in Dronten waar kinderen gebruik maken van leerlingenvervoer om naar school te kunnen gaan. Daar ligt een medische reden of een lichamelijke en/of geestelijke beperking van het kind aan ten grondslag. Omdat er een nieuwe vervoerder wordt gezocht, moest de gemeente bepaalde gegevens op internet zetten. Voor de aanbesteding van een nieuwe vervoerder geldt dat dit openbaar moet gebeuren, zodat aanbieder van dergelijk vervoer op basis van die gegevens een aanbesteding kunnen doen.

Voorkomen

Van Amerongen zegt dat er alles aan gedaan zal worden dit in de toekomst te voorkomen, maar benadrukte meerdere malen dat er geen namen van personen op internet hebben gestaan. ‘Het gaat alleen om straatnamen. In 201 gevallen stond daar geen huisnummer bij, in vijf gevallen helaas wel.’

Voor GroenLinks is die ‘anonimisatie’ echter niet voldoende. In straten die weinig huisnummers hebben, in het buitengebied bijvoorbeeld, is het dan nog makkelijk te achterhalen om welke adressen het gaat, vindt Paul Vermast. Hij denkt dat hiermee het vertrouwen van de burger in de gemeente geschaad is en wordt.