Werelderfgoed Schokland pakt uit tijdens Open Monumentendagen

Schokland - Museum Schokland is zaterdag 9 en zondag 10 september, tijdens de Open Monumentendagen, gratis toegankelijk. Het is dan ook Werelderfgoed Weekend.

Polderpioniers

De bezoeker kan genieten van de op vrijdag geopende fototentoonstelling Polderpioniers, het gezicht achter 75 jaar drooglegging. De tentoonstelling betreft een serie indringende portretten van markante polderpioniers, gemaakt door fotograaf Jarno Kraayvanger.

Naast de portretserie zijn er ook bijzondere archieffoto's van de ontginning van de Noordoostpolder te zien, afkomstig uit de collectie van Museum Schokland. Verder is er, nooit eerder vertoond, persoonlijk beeldmateriaal uit deze periode te zien.

Op de zaterdag en zondag rijdt er om 14.00 uur een oldtimer trekker met kar voor een tocht over het voormalige eiland. Opstappen bij Museum Schokland en de rit duurt een uur. Er zijn ook activiteiten bij de Gesteentetuin.

Eiland op het droge

Eeuwenlang lag Schokland als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap 'uitstijgt'. Niet voor niets kreeg deze plek in 1995 als het eerste Nederlandse monument de status van Werelderfgoed mee. Een teken van internationale erkenning, maar ook een waardig symbool van de nooit aflatende strijd van Nederlanders tegen het water.