Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

Lowlands is toe aan zijn 25ste editie. Drie dagen lang strijkt de grootste pop-up stad van ons land weer neer in Flevoland. Het festival dat dit jaar zijn zilveren jubileum viert, werd in 1993 - nog vòòr de eerste editie - bijna afgelast.

Maar Lowlands zette in dat eerste jaar door, kwam, zag en overwon. Een traditie was geboren en het festival ontwikkelde zich tot een jaarlijkse vaste waarde, natuurlijk door de jaren heen met vallen en opstaan. Voor deze jubileumeditie is de run op kaarten weer ouderwets groot; Lowlands is strak uitverkocht en misschien wel populairder dan ooit.

Of die 55.000 bezoekers zich zo bewust zullen zijn van het jubileum? Dat valt te betwijfelen. Iedere editie van Lowlands is een groot feest. Het weekend bij uitstek waar veel cultuurliefhebbers met een open vizier naar uitkijken. De onbetwiste hoofdact van dit jaar? Wat betreft de festivalorganisatie is dat het publiek, maar wie goed kijkt, ziet dat de grote namen over de drie dagen fraai zijn verdeeld. Editors, Cypress Hill, The XX en Mumford & Sons gaan voor een bomvolle Alpha zorgen, maar ook Alt-J en Elbow (in de Bravo) zullen hoog op het lijstje van de trouwe Lowlander staan.

De opener is er in ieder geval eentje om in te lijsten: Engelse indieband Nothing But Thieves speelde twee jaar geleden een bomvolle Charlie plat, toerde vervolgens met Muse en mag vrijdag de Alpha gaan dopen. Vrijdag wordt ook de dag van het kleurrijke Glass Animals, dat frisse elektronica met psychedelische pop combineert. De dosis soul komt van Michael Kiwanuka, Chef’ Special gaat ongetwijfeld zijn bekende feestje in de Alpha bouwen en zie daar: ’s avonds Iggy Pop in de Bravo. Stuk nostalgie, goed geprogrammeerd. De punk-pionier was er tijdens de eerste Lowlands in 1993 ook bij en kwam in 2006 met z’n heropgerichte Stooges terug voor een inmiddels legendarische show. Ook in de gaten houden: het excentrieke dansgezelschap Hofesh Shechter Company. En wat te denken van de komst van Solange - het jongere zusje van Beyoncé - die de Bravo vast in extase zet met haar verleidelijke en moderne R&B.

De zaterdag trapt in de Alpha af met het grote 25 jaar Lowlands Singalong-feest, met onder meer Dolf Jansen en De Jeugd van Tegenwoordig. Voor wie na een lange nacht al zijn ogen even voor twee uur ’s middags al heeft geopend. De Bravo opent met de pakkende raps van Ronnie Flex die met zijn Deuxperience Band bewijst dat hij meer in zijn mars heeft dan slechts drank en drugs. Daarna de teruggekeerde Zweedse singer-songwriter Tove Lo. Zij is de laatste tijd aan een flinke opmars bezig dankzij haar uitstekende liedjes. Ook terug (na vijf jaar): The Shins, niet te missen voor wie van melodieuze gitaarrock houdt. London Grammar doet na afzeggingen in 2013 en 2014 opnieuw een poging om naar de polder te komen. De verwachtingen voor de triphoppers zijn in ieder geval hooggespannen. Dat geldt ook voor de show die dj Carl Craig in de Heineken geeft met een heus synthesizer ensemble; een aanrader voor wie besluit om Elbow te skippen.

Zondag begint met de traditionele dosis klassieke muziek, dit jaar van het Noord Nederlands Orkest die o.a. de moderne klanken van Lygeti gaat spelen. Waarna in de Bravo een interessante lijst van acts staat: de punkrock van Billy Talent, Nicolas Jaar, Migos en niet te vergeten At The Drive In; de legendarische emocore-groep die weer bij elkaar is. Tegen de avond neemt het aandeel folk toe, dankzij First Aid Kit in de Heineken en de befaamde afsluiter Mumford & Sons. En dan hebben we nog niet eens eigen trots Canshaker Pi, Kovacs, Kim Janssen en de elektronisch-modulaire show van Colin Benders (Kyteman) genoemd.

Dilemma’s en keuzes maken, het steekt ieder jaar weer op Lowlands de kop op.

We gaan het komend weekend meemaken. Tot vrijdag, tot Lowlands!