Geen schadevergoeding voor Frank Patat

Dronten - De gemeente Dronten hoeft Frank van Flierenburg, alias Frank Patat, geen schadevergoeding te betalen. De patatbakker had dat geëist, nadat de gemeente in 2014 in een persbericht op haar site twee keer zijn naam had genoemd.

Dat gebeurde nadat er in een bedrijfsruimte die Van Flierenburg huurde een hennepplantage was aangetroffen. De patatbakker stelde bij de rechtbank dat hij daar schade van had ondervonden en eiste 25.000 euro schadevergoeding.

Ondernemer en politicus

Door de vermelding zou hij als ondernemer niet meer aan de slag hebben kunnen gaan in Dronten en liepen zijn politieke ambities ook spaak. Van Flierenburg deed in 2014 mee aan de verkiezingen. Hij stond op de lijst van ‘de groep Hop’. Een week voor de verkiezingen werd er echter een hennepplantage ontdekt in een patatwagen van hem in een door hem gehuurd bedrijfspand. De gemeente maakte daar in een persbericht melding van en noemde daarin de naam van de verdachte, iets wat hoogst ongebruikelijk is.

Schade niet bewezen

De rechter achtte mogelijke schade en het bedrag dat Van Flierenburg claimde onvoldoende bewezen. Voor het houden van de hennepplantage is de patatbakker in 2014 al veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur.
Van Flierenburg ligt al jaren overhoop met de gemeente. In 2013 werd zijn vergunning permanent ingetrokken nadat hij diverse betalingsachterstanden had opgelopen. Van Flierenburg haalde zijn gram onder andere op twitter, door daar een account in te richten waarin hij zich voordeed als burgemeester Aat de Jonge en kwetsende dingen tweette. Daarvoor is hij twee weken geleden ook veroordeeld, wegens smaad, tot een werkstraf van veertig uur, waarvan de helft voorwaardelijk.