Lelystadse Boer maakt contouren Lelystad Airport Businesspark zichtbaar met gewassen

Lelystad - De te ontwikkelen gronden van het Lelystad Airport Businesspark (LAB) worden beheerd door de Lelystadse Boer. Dat zijn beide partijen overeengekomen.

Zo’n twintig hectare, dat in de komende jaren ontwikkeld wordt, houdt zo voorlopig zijn agrarische bestemming.

Contouren al zichtbaar in Flight District

Bijzonder aan de overeenkomst is dat de Lelystadse boeren de gronden dit voorjaar hebben ingezaaid op basis van de toekomstige bebouwing in het gebied. In het gebied Flight District, tegenover de nieuwe terminal van Lelystad Airport, zijn de contouren al zichtbaar.

'Dit wordt een bijzonder gebied met een hoogwaardig werkmilieu en een parkachtig karakter', zegt directeur van Lelystad Airport Businesspark (LAB) Rob Verhoeff, die er onder andere een aantal hotels wil huisvesten. 'Geïnteresseerde ondernemers nemen we op deze manier alvast mee in die beleving en we laten zien dat dit een gebied in transitie is'.

(Lees verder na de foto)

 

Rentmeester van het gebied

De Lelystadse Boer, een groep van 60 boeren rondom Lelystad Airport, profileert zich als rentmeester van het gebied. Heike Wiersema is één van de boeren die betrokken is bij het tot stand komen van de samenwerking. 'Het vliegveld ontwikkelt zich in ons gebied, net zoals het bedrijvenpark. Wij vinden: wie kan deze omgeving beter onderhouden dan de boeren uit het gebied? We zijn blij dat we op deze manier kunnen samenwerken'.

Toekomstige bebouwing zichtbaar maken

Met behulp van GPS op de tractoren zaaiden de boeren pompoenen, uien en wortelen om drie stroken toekomstige bebouwing zichtbaar te maken. De strook tarwe markeert de ruime, parkachtige opzet en gras maakt de wegen alvast zichtbaar. Rondom het perceel zijn bloemen ingezaaid. Ook verschillende gronden bij Larserpoort zijn door de boeren ingezaaid. Vanwege de hoge onkruiddruk is gras gezaaid. De bloemenrand er omheen laat ook hier zien dat het gaat om een gebied in transitie.

Eerste, concrete stap

In december 2016 tekenden LAB en de Lelystadse Boer samen met de gemeente en provincie een intentie-overeenkomst om in de ontwikkelingen rondom Lelystads Airport veel samen te werken. Wiersema: 'Dit is een mooie eerste, concrete stap. En een voorbeeld van hoe je voor bedrijventerrein bestemde gronden nog heel erg nuttig kunt inzetten tussen het moment van aankoop en daadwerkelijke ontwikkeling'.

LAB hoopt dat met de opening van het nieuwe vliegveld op 1 april 2019 het eerste hotel zijn deuren kan openen. De ontwikkeling van het hele gebied zal enkele jaren duren.