ZONL verliest rechtszaak tegen 122 ex-werknemers

Zwolle – Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) moet aan 122 ontslagen werknemers alsnog een zogeheten transitievergoeding betalen. De zorginstelling hoeft niet direct de portemonnee te trekken als het in hoger beroep gaat.

door Michiel Satink

Dat vonniste de rechtbank in Zwolle donderdag. Het gaat om een totaalbedrag van 1,1 miljoen euro dat ZONL volgens dit vonnis alsnog uit moet keren. Via de kantonrechter eisten 122 ex-werknemers van de zorggroep met succes uitbetaling van een zogeheten transitievergoeding. Na ontslag bij ZONL eind 2016 vonden 113 van hen een nieuwe baan bij een van de zes zorgondernemingen die de aanbesteding in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland wonnen.

Ze menen recht te hebben op deze vorig jaar wettelijk ingestelde vergoeding omdat ze of in loon of in uren achteruit zijn gegaan. ZONL meende dat hier echter sprake was van overname van onderneming. Vrijwel alle ex-werknemers vonden een nieuwe baan bij zorgverlener PGVZ. Ook vond ZONL het zuur dat het eerst haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nam, en daar nu mogelijk voor gestraft wordt. Het ontslag dreigde al in 2014 maar werd toen uitgesteld na Kamervragen. Staatssecretaris Van Rijn stelde extra geld beschikbaar en ZONL besloot nog twee jaar door te gaan, maar leed wel maandelijks 50.000 euro verlies.

De rechters vonden niet dat hier sprake was van overname van onderneming. De arbeidsovereenkomsten waren op 31 december 2016 opgezegd. De overgang van onderneming vond een dag later plaats toen deze 122 medewerkers dus geen dienstverband meer hadden bij ZONL. Dat de werknemers zo snel een nieuwe baan vonden, doet niets af aan hun recht op een transitievergoeding. De vergoeding moet de overgang van de ene baan naar een andere vergemakkelijken. Ook is het bedoeld als financiële compensatie bij verlies van een baan. Aan beide doelen wordt hier voldaan, aldus de rechtbank. Het verzoek van ZONL om de betaling van circa 1,1 miljoen euro niet direct in te laten gaan, werd wel gehonoreerd. Dat betekent dat pas als ZONL ook in hoger beroep verliest, ze moet betalen.