'We zullen aan het geluid van vliegtuigen moeten wennen'

Lelystad - Yvonne Verhoeven is 25 jaar. Samen met haar zussen, vriend en zwager werkt ze op de boerderij van haar ouders, met als doel het in de toekomst over te nemen.

De uitbreiding van Lelystad Airport zag ze vroeger als bedreiging. Nu eenmaal vaststaat dat de grotere luchthaven er komt, probeert ze er het beste van te maken.

Het melkveebedrijf is te vinden aan de Eendenweg. `Achter de bomenrijen zullen straks vliegtuigen opstijgen en landen. We zullen aan het geluid moeten wennen', zegt ze. 'Uit onderzoek blijkt dat het toenemende vliegverkeer geen negatief effect heeft op ons grasland en gewassen. Daar zijn we blij mee.'

De Lelystedeling werkt op het land, houdt zich bezig met de vruchtbaarheid van de koeien en het jongveemanagement, en administratieve zaken betreft wet- en regelgeving. 's ochtends en `s avonds melkt ze de koeien in de melkstal. Op het tweede bedrijf, een paar honderd meter verderop, doet een van haar zussen dit in de robotstal.

`Mijn opa verhuisde vlak na de inpoldering vanuit Brabant naar Lelystad. Toen hadden we zo'n 100 koeien. Dankzij de ondernemerschap van mijn ouders hebben we -verspreid op twee bedrijven- nu 540 koeien. Onze bedrijven zijn up to date en toekomstbestendig.'

Yvonne is bestuurslid van de stichting Lelystadse Boer. Deze stichting komt voort uit een belangenorganisatie (CDO) die zich inzet voor de belangen van de boeren rondom Lelystad Airport. De groep doet geluidsmetingen, gewasmetingen en zet zich in voor isolatie van woningen.

Het CDO ging in 2015 op werkbezoek naar Bremen Airport. Hier zagen zij dat de boeren daar op een proactieve manier samenwerkten met de omgeving. `Hier begon voor ons het omdenken. Dat de luchthaven ging uitbreiden was een feit. Maar hoe kunnen we als boeren een bijdrage leveren aan een groene luchthaven? We zagen kansen', zegt Yvonne.

(Lees verder na de foto)

 

Zo'n zestig boeren in een straal van 2,5 kilometer rondom de luchthaven staan achter de ideeën van de Lelystadse Boer. Met het draagvlak zit het dus wel goed. In december 2016 presenteerden de boeren hun initiatief en tekenden ze een intentiesamenwerking met de luchthaven, gemeente, provincie en LAB. In drie verschillende werkgroepen worden nu de ideeën op een concrete manier uitgewerkt.

`Allereerst willen we mensen die in, van en naar ons gebied reizen kennis laten nemen van onze lokaal geteelde producten', vertelt ze. `We willen hofleverancier van de horeca op Lelystad Airport worden en op deze manier mensen laten proeven van de groentetuin van Europa. Het begin is er. Een tijdje geleden zijn we met een pilot gestart, waarbij we aardappels, uien, vlees, melk, eieren, fruit en andere producten leveren aan een aantal Lelystadse horecaondernemers.'

Yvonne vertelt dat een aantal boeren zich verdiept in de teelt van bamboe. `Bamboe neemt vijf keer zoveel CO2 op dan andere gewassen en is vogelwerend. Het eindproduct wordt veel gebruikt voor de composietenindustrie, die weer nauw samenwerken met vliegtuigbouwers. En zo is de cirkel weer rond', lacht ze. `Ook gaan we de groenpercelen van Lelystad Airport onderhouden. De aannemer Dura Vermeer heeft onlangs de intentie uitgesproken om met De Lelystadse Boer te gaan werken betreft het inzaaien van al het groen en het onderhoud voor 15 jaar.

De stichting droomt van een eigen boerenerf, het thuishonk van De Lelystadse Boer. Hiervandaan willen we onze activiteiten ontplooien, mensen ontvangen, het verhaal van de landbouw vertellen. Deze plek wordt de spil in ons gebied. We willen allerlei projecten opzetten waarbij we mensen uit de stad met afstand tot de arbeidsmarkt gaan betrekken. `Ook willen we reizigers laten zien dat we rondom de luchthaven goede en gezonde producten maken en verbouwen. Dat we passie hebben voor ons vak en dat onze mooie bedrijven van generatie op generatie worden overgenomen. We willen uitdragen dat het goed boeren blijft in het gebied van de Lelystadse boer.'

Yvonne loopt door de koeienstal. `Het is prachtig om met koeien te werken', zegt ze. De jonge boerin is opgegroeid op de boerderij en heeft het enthousiasme voor het ondernemerschap niet van vreemden. `Het is belangrijk om je als boer te blijven ontwikkelen en in te springen op nieuwe kansen. Daarom zet ik me actief in voor de Lelystadse Boer', besluit ze.