Alice Naber kijkt uit naar Eventing Emmeloord: 'Eventing is triatlon voor paarden'

Biddinghuizen - 'Het draait allemaal om vertrouwen tussen mens en dier', zegt eventing amazone Alice Naber uit Biddinghuizen. Voordat ze in augustus deelneemt aan het EK Eventing in Polen staat ze aan de start van Eventing Emmeloord.

'Een mooie thuiswedstrijd, die ik vooral gebruik als training.'

'Het Kuinderbos is prachtig'

Eventing Emmeloord vindt op vrijdag 14 en zaterdag 15 juli plaats. Bekende ruiters uit binnen- en buitenland verschijnen aan de start in het uitgestrekte Kuinderbos. 'Het Kuinderbos is prachtig. De combinatie van open landschap, bos, brede zandpaden, natuurwater en vooral de goede bodem zorgen voor perfecte omstandigheden. Ik ben heel benieuwd wat de crossbouwer dit jaar verzonnen heeft', aldus Alice.

Volgens de amazone is het de kunst bij paardrijden -en in het bijzonder bij eventing- om het paard te laten begrijpen wat jij wil. 'Dit doe je met je houding, je benen en door het paard vervolgens op een rustige manier met je handen te begeleiden. Soms gebruik ik stemhulpen, om mijn paarden aan te moedigen of juist rustig te maken.'

Dressuur, springen en cross-country

Eventing is een soort triatlon voor paarden en bestaat uit de disciplines dressuur, springen en cross-country. Tijdens de dressuurproef beoordeelt een jury de gehoorzaamheid, de soepelheid, de balans, impuls en ontspanning van het paard met zijn ruiter tijdens de proef. Tijdens het springparcours kunnen paard en ruiter laten zien of ze over voldoende uithoudingsvermogen en fitheid beschikken om de cross te rijden. Tijdens het springparcours liggen de balken los en zo kan je dus strafpunten krijgen voor balken die vallen. In de cross zit alles vast.

Overzicht houden

De cross is het belangrijkste onderdeel. 'We galopperen over een natuurlijk terrein over verschillende soorten hindernissen. Ruiters mogen van tevoren het parcours verkennen, maar het paard ziet de hindernissen niet eerder. Dit vereist veel vertrouwen', vertelt Alice. 'Waterhindernissen zijn altijd lastig, maar ook combinatiehindernissen en smalle hindernissen zijn moeilijk. Het is mijn uitdaging om overzicht te houden en goed in, maar vooral uit te ademen', lacht ze.

(Lees verder na de foto)


Olympische Spelen

Alice is opgegroeid tussen de paarden. Ze reed op heet haar zestiende haar eerste EK, werd meerdere malen Nederlands Kampioen en reed verschillende EK's en WK's. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 werd ze samen met haar paard ACSI Peter Parker 31ste. Als team wisten de Nederlanders een zesde plaats te behalen.

Alice is getrouwd met Gert Naber, die een fulltime baan heeft bij de paardensportbond. Samen runnen ze een trainings- en africhtingsstal in Biddinghuizen. Ze hebben twee dochters, die de fijne kneepjes van het inmiddels ook leren. Alice leidt veel van haar paarden zelf op. Zo ook Peter Parker, waarmee ze deelnam aan de Olympisch Spelen.

'Tijdens Eventing Emmeloord start ik met ACSI Zamzam en Watermill Famous. Ik vind het fijn om regelmatig met ze in een andere omgeving te rijden en samen aan nog meer vertrouwen te werken. Het fijne aan het Kuinderbos is dat de (zand)bodem erg fijn is. Zelfs als het heeft geregend blijven ze droog.'

- Je zorgt er samen met je medewerkers voor dat je paarden in topconditie blijven, maar hoe doe je dit bij jezelf?

'Ik eet gezond, beweeg veel en ga op tijd naar bed. Daarnaast doe ik -vooral in de winterperiode- aan pilates en bezoek ik wekelijks de fysiotherapeut om te zorgen dat mijn rug recht staat. En weet je wat ook goed werkt? Touwtje springen op de trampoline. Het is heel goed voor je uithoudingsvermogen, probeer het maar eens!', lacht ze.

EK in Polen

Alice bereidt zich voor op het EK in Polen en richt zich in 2018 op het WK in Amerika. Hier hoopt ze tickets voor de Olympische Spelen van Tokyo te verdienen. 'Ik zou het ontzettend gaaf vinden om te mogen starten tijdens de Olympische Spelen. Ik kijk terug op een fantastische ervaring en zou het heel graag nog eens mee willen maken.'

De organisatie van Eventing Emmeloord is ondertussen druk bezig met de laatste voorbereidingen. Er zijn mooie, nieuwe hindernissen gemaakt en de aanmeldingen van internationale deelnemers stromen binnen. 'Eventing Emmeloord is een mooie gelegenheid om een bezoekje aan het mooie Kuinderbos te combineren met eventing. Vanaf verschillende plekken in het bos en op een heuvel kan je de paarden en ruiters van heel dichtbij zien', aldus de organisatie.

Eventing BuitenZinnig

Op zaterdag organiseert men bovendien 'Eventing BuitenZinnig'. Van 10.00 tot 19.00 uur is er een landlevenmarkt met standhouders die op eigen wijze hun invulling geven aan de toevoeging `BuitenZinnig'. Daarnaast zijn er demonstraties, diverse outdooractiviteiten voor jong en oud en food- & coffeetrucks.

Kijk voor meer informatie op de website van Eventing Emmeloord.