Lelystadse studenten op avontuur: 'Je leert jezelf echt kennen'

Lelystad - Voor veel middelbare scholieren is een vervolgopleiding, na het behalen van hun diploma, de meest logische stap. Vijf Lelystadse jongeren kiezen voor een ander avontuur. 'Best spannend!'

Met het Youth Exchange Program biedt Rotary Thor van Gaans (17), Stijn Helsdingen (18), Anouk Prins (16), Gigi van Ligtenberg (16) en Justus Contant (17) de kans om een jaar in het buitenland te wonen. Tijdens dit jaar gaan de jongeren naar High School, wonen ze bij een gastgezin en leren ze het land kennen.

'Iedereen mag drie landen doorgeven waar hij of zij graag naartoe zou willen', zegt Stijn. 'Voor mij is het Brazilië geworden. Super leuk! Ik hoop alleen wel dat ik de taal snel oppak'.

Voor Thor wordt dit ook een uitdaging. 'Ik ga naar Masku in Finland. En eigenlijk is dat tot nu toe zo'n beetje het enige wat ik weet. De website van de school is in het Fins en dus voor mij niet te begrijpen. Ook de lessen zullen in het Fins zijn. Wat dat betreft is het voor Stijn en mij extra spannend.' Gelukkig krijgen de jongens genoeg kans om de taal onder de knie te krijgen.

De overige drie krijgen het iets makkelijker. Gigi en Anouk gaan naar Australië en Justus gaat naar Amerika. Gigi is de enige die haar middelbare school nog niet heeft afgerond. 'Normaal gesproken zou ik volgend schooljaar in mijn examenjaar zitten maar dat stel ik uit met deze trip', zegt Gigi.

Deze onderbreking ziet de Rotary als positief. Het draagt bij aan een goede ontwikkeling. 'Er zijn veel keuzes te maken na het voorgezet onderwijs. Ik vind het lastig om deze nu al te nemen. Daarom is een jaar naar het buitenland wel fijn. Je leert jezelf echt kennen', zegt Justus.

Er gaan dit jaar 52 jongeren naar het buitenland. Omdat het een internationaal Rotary uitwisselingsprogramma is komen er ook jongeren naar Nederland. In totaal doen 18 landen mee aan het project. Dit houdt ook in dat Rotary studenten uit verschillende landen elkaar gaan ontmoeten. 'Wanneer we een Rotary student ontmoeten wisselen we landenspeldjes uit. Deze kunnen we dan aan ons colbertje hangen. Na een jaar hebben we dan heel jasje vol speldjes uit verschillende landen. Een mooi aandenken', zegt Anouk.