Windpark Noordoostpolder is officieel open

Espel - Het totale Windpark Noordoostpolder draait op volle toeren. Oud-minister Maria van der Hoeven stelde het windpark maandag symbolisch in werking. Ze deed dit samen met de initiatiefnemers.

De oud-minister van Economische zaken speelde een belangrijke rol voor het windpark. 'Het is niet de vraag óf het windpark er komt, maar hoe,' zei ze tien jaar geleden.

86 windturbines

Ze kreeg gelijk. Het windpark bestaat uit 86 windturbines op land en in het water, langs de dijken van het IJsselmeer. Het park bestaat uit drie delen: Westermeerwind (in het water), Zuidwester (tussen de Ketelbrug en Urk) en NOP Agrowind. Westermeerwind werd vorig jaar geopend, NOP Agrowind begin deze maand. 'Dat is wel wat verwarrend, inderdaad,' laat een woordvoerder weten. Maandag werd het totale windpark geopend.

Drie projectpartners zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van het windpark: lokale bedrijven NOP Agrowind en Westermeerwind en daarnaast duurzaam energiebedrijf Innogy.

(Lees verder na de tweet)

Lange weg afgelegd

'De initiatiefnemers hebben een lange weg van bijna twintig jaar met elkaar afgelegd. Het is niet altijd een gemakkelijke weg geweest, maar door krachten te bundelen van initiatiefnemers en overheden, intensief samen te werken en te blijven geloven in het project, zijn we zover gekomen. Windpark Noordoostpolder heeft op diverse terreinen (eerste project met RCR (rijkscoördinatieregeling) status, en een zeer uitgebreide milieueffectrapportage) de weg gebaand voor volgende windprojecten', aldus Cees Tolsma, de trotse voorzitter van Koepel Windenergie Noordoostpolder, de partij die de gezamenlijke belangen behartigt van de drie projectpartners.

Vermogen van 429 megawatt

'Dankzij de jarenlange inzet van alle betrokken partijen staat er nu een windpark met een opgesteld vermogen van 429 megawatt dat 1,4 miljard kilowatt duurzame elektriciteit per uur oplevert,' memoreerde de oud-minister. Dat is vergelijkbaar met stroom voor ruim 400.000 huishoudens. Het windpark levert daarmee een substantiële bijdrage aan de doelen van het Energieakkoord.

Bewoners kunnen participeren

Bewoners van Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland kunnen vanaf eind van het jaar participeren met obligaties en aandelen in het buitendijkse deel van het windpark.