Nuon Solar Team doet gooi naar wereldrecord zonneracen

Lelystad - Het Nuon Solar Team doet woensdag, op de langste dag van het jaar, een gooi naar het wereldrecord 12 uur zonneracen. De recordpoging vindt plaats op de testbaan van de RDW in Lelystad.

Eerste grote praktijktest

De race met de Nuna in Lelystad is de eerste grote praktijktest voor het nieuwe team, dat in oktober opnieuw wereldkampioen hoopt te worden in Australië. Fans, familieleden, sponsoren en andere betrokkenen krijgen bovendien de unieke kans om het team in actie te zien: nooit eerder racete het Nuon Solar Team op Nederlandse bodem.

Andere zonneteams uitdagen

Hoewel er diverse wereldrecords bestaan voor zonneracen - zoals maximale snelheid en totale race-afstand - is er nog nooit een officieel 12-uurs afstandsrecord neergezet. Met een zo groot mogelijke afstand wil het Nuon Solar Team andere zonneteams ter wereld nu uitdagen. De inzet is om met minimaal 750 kilometer een afstand neer te zetten, waar de concurrenten hun tanden op stuk kunnen bijten. Een flinke uitdaging, vooral omdat in Nederland nooit zeker is of en hoe lang de zon schijnt – ook niet op de langste dag van het jaar. Het team start bij zonsopgang met racen, om 12 uur later te finishen.

(Lees verder na de foto)

 

Solide teamwork

Het Nuon Solar Team bereidt zich voor op de Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s dat dit najaar verreden wordt. Het team won de wedstrijd al zes keer, en niet alleen dankzij hun snelle en efficiënte auto: solide teamwork is tijdens de race minstens even belangrijk. Om hiermee ervaring op te doen, bootst het team tijdens de wereldrecordpoging de race na in een zo realistisch mogelijke setting. Het is voor het eerst dat het team op deze manier traint.

'Australia experience'

De racedag vindt plaats in Australische sferen en wordt daarmee een echte ‘Australia experience’. Bezoekers krijgen door middel van een tour een goed beeld van een racedag in Australië. Ze ervaren hoe het is om te kamperen langs de racebaan, genieten van een Australische ‘barbie’ (barbecue) en maken mee hoe onder meer de razendsnelle pitstops het Nuon Solar Team een winnend team maken. Bovendien kunnen bezoekers meerijden in de Media-auto, om van dichtbij een mooi actiefilmpje te maken van Nuna. Hockeykampioen Naomi van As haalt het team binnen bij de finish aan het einde van de middag.

De race volgen

Ook voor wie er niet bij kan zijn in Lelystad, is het Nuon Solar Team goed te volgen tijdens de recordpoging. Videobeelden van de race en de finish zijn de hele dag te zien via een live stream op nuonsolarteam.com. Tussendoor houdt het team volgers op de hoogte met video-updates via Facebook.