Nieuwe economische visie bekoort politiek wel

Dronten – De gemeenteraad is overwegend tevreden over de nieuwe sociaal economische visie. Zoveel kritiek als de vorige kreeg, zo weinig krijgt de ‘2.0 versie’.

Goed contact

‘Het is een coproductie van de gemeente en ondernemers. Het gaat goed met het contact tussen ondernemers en de gemeente, en dat is goed voor Dronten,’ concludeerde Roelf Raterink (PvdA) donderdagavond. ‘Volgens mij beginnen we elkaar te vinden. Dat was met de vorige visie die door de gemeente en ondernemers gemaakt was niet zo,’ concludeerde Siert Jan Lap (CDA). Zijn partij was de enige die zich ook al in de vorige visie kon vinden.

Actieplannen

En die vorige visie is ook nog maar van een paar maanden geleden. Toen presenteerde wethouder Dirk Minne Vis de toekomstvisie op het economisch perspectief van Dronten voor de komende jaren, waarin de kansen vooral lagen op het gebied van ‘agro & food’ en ‘recreatie’. Dat vond de gemeenteraad te mager. De wethouder trok daarom de visie terug en organiseerde een drietal bijeenkomsten tussen gemeenteraad en ondernemers.

Dat heeft geleid tot de visie 2.0, waarin nu ook ‘vitale centra’ en ‘acquisitie’ als speerpunten in zijn opgenomen. Op die vier gebieden worden vervolgens actieplannen ontwikkeld, zodat de visie ook omgezet kan worden in daden. Op het gebied van ‘agro & food’ is er al een actieplan.

Vliegveld

Natuurlijk is er ook kritiek. Zo vinden verschillende partijen het bijzonder dat de ontwikkeling van Lelystad Airport ook als een kans voor het toerisme in Dronten wordt gezien. ‘Dat lijkt me sterk,’ denkt Roelf Raterink. Het wordt ten slotte een vliegveld voor vakantiecharters, en die toeristen gaan zo snel mogelijk naar Amsterdam, om één of twee weken later weer zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Toch denkt wethouder Vis dat het wel degelijk kansen oplevert. ‘Het is ook een zakenvliegveld, met winkels, overnachtingsmogelijkheden en arrangementen bij het vliegveld en in de omgeving.’

Detailhandel

Een ander punt van kritiek is dat ‘vitale centra’ nu wel als apart veld van aandacht wordt benoemd, maar dat de ondernemers in Dronten aangeven dat de detailhandelsnota vernieuwing behoeft. Daar kon wethouder Vis de politiek echter gerust stellen: er komt binnenkort een nieuwe nota aan, waarin de toekomst van de detailhandel in Dronten en het beleid dat daar op wordt losgelaten in de breedste zin wordt beschreven. Dus niet alleen de detailhandel in de centra, ook die op bedrijfsterreinen en elders.

Felle kritiek

Het maakt dat vrijwel alle partijen de nieuwe visie een verbetering vinden en er waarschijnlijk tijdens de gemeenteraad in juli wel mee zullen instemmen. Alleen GroenLinks vond en vindt het niks. ‘Het blijft een mager stuk, waarin ook volstrekte onzin staat. ‘Luchthaven goed voor toerisme’, dat staat echt ver af van de realiteit. Die vliegtuigen vliegen straks wel over de Flevo Fun Fields,’ vindt Paul Vermast.

Hij neemt het de wethouder ook kwalijk dat die op de haringparty even voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag het actieplan op het gebied van ‘agro & food’ al vol vuur presenteerde, terwijl de bovenliggende visie nog niet eens is aangenomen door de gemeenteraad. ‘Hoe haal je het in je hoofd als wethouder om de agro & food-visie al te verkondigen op de haringparty, terwijl het een bijlage is van een stuk dat we nog moeten vaststellen? Je vraagt je af of deze wethouder de gemeenteraad wel serieus neemt.’ Vermast is het inhoudelijk ook niet eens met die visie. ‘Die staat ver af van waar het met de landbouw volgens GroenLinks naartoe moet.’ Maar GroenLinks stond alleen in die kritiek.