Raad Dronten is tevreden met duurzamer zwembad

Dronten – De gemeenteraad van Dronten is erg te spreken over de duurzaamheidsmaatregelen voor het nieuw te bouwen zwembad. Men wil zelfs nog wel iets verder gaan, ook als dat niet terugverdiend wordt.

Terugverdienen

De extra investering die wethouder Ton van Amerongen voorstelt, 450.000 euro, wordt wel terugverdiend. Het nieuwe zwembad wordt daarmee begroot op zo’n 8 miljoen euro, maar die halve miljoen extra verdient leidt tot een lagere energierekening, waardoor de jaarlijkse exploitatielasten afnemen.

Waar het zwembad in de eerste plannen een 7 scoorde qua duurzaamheid, met de extra investering is dat een 8,5. En met nog eens 422.500 euro extra kan daar nog een halve punt bij. Die investeringen hebben echter een langere terugverdientijd en leiden daardoor niet tot lagere exploitatielasten.

Voorstellen

Nu is het niet zo dat de gemeenteraad zegt ‘Doe toch maar’, maar een aantal van die investeringen, zoals een warmtepomp en het spoelen van de toiletten met regenwater, wil men wel overwegen. ‘Financiën mogen niet leidend zijn om iets wel of niet te doen. We moeten ook het goede voorbeeld geven als overheid,’ vindt Roelf Raterink (PvdA).

Paul Vermast (GroenLinks) kondigde aan bij de besluitvorming tijdens de gemeenteraad begin juli met voorstellen te komen en nodigde andere partijen uit daarover mee te denken. En dat wilden velen, inclusief collegepartij CDA, wel doen.

Aandringen

De extra duurzaamheidsmaatregelen zijn er ook gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad. Die toonde zich eerder dit jaar niet tevreden met een 7. ChristenUnie vroeg zich donderdag nog wel af waarom het college van b+w er niet eerder zelf mee gekomen is. ‘Hoe duurzaam is dit college?’ vroeg Piet van Voorst zich af.