Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Zelfs niet in Wikipedia

Velen van u zullen bij het horen van de namen Ral en Pierland niet het idee hebben dat we het hebben over twee pareltjes van eilanden in het Veluwemeer.

Ook ik wist van het bestaan van deze eilandjes niet af. Tot ik als wethouder van de gemeente Dronten een werkbezoek bracht om naar de onderhoudssituatie te kijken.

De eilanden zijn ontstaan na het droogleggen van de polder uit baggerspecie dat moest verdwijnen. Aanvankelijk lag het beheer bij de gemeente Dronten, later ook bij diverse andere partijen. Toen het op vervanging van de steigers aan kwam wilde iedereen er van af. In de beginjaren van de polder werd met een motorboot elke avond langs de eilandjes gevaren om liggeld te innen. Deze boot kwam later in eigendom van restaurant Bremerbergse Hoek. Wel met de restrictie dat de gemeente een paar keer per jaar er om niet gebruik van mocht maken.

Het grootste eiland -Pierland -heeft een heuse baai en is echt heel fraai, een beetje idyllisch zelfs. Je zou er zo een avonturenfilm kunnen opnemen. Het is echter wel opletten om er te komen want het Veluwemeer is ondiep en het eiland is alleen te bereiken door één vaargeul. Doordat de laatste jaren het water veel schoner is, is er ook veel fonteinkruid en kranswier aangegroeid, wat het varen bemoeilijkt.

Op het eiland Ral is zelfs een grote overdekte barbecueplaats te vinden. Ook de jeugd van de Veluwe komt op de eilanden omdat ze van die kant lopend door het water te benaderen zijn. Het behoeft verder geen betoog dat we na het werkbezoek snel overtuigd waren van het feit dat deze pareltjes behouden moesten worden en het is daarom goed dat er thans een overeenkomst is met de stichting Gastvrije Randmeren om de eilandjes te gaan beheren.

Ik zou tegen u willen zeggen: ga eens kijken op één van deze twee eilanden. Of op alle twee eilanden. Dat u nog niet van het bestaan van de eilandjes af wist is geen schande. Op Wikipedia zijn beide eilandjes nog onbeschreven.