Abseilers geven spectaculair tintje aan opening Windpark NOP Agrowind

Espel - Twee abseilers kwamen met vlammende fakkels uit de generator van een windturbine afgedaald, en gaven daarmee op vrijdag het sein voor de spectaculaire opening van Windpark NOP Agrowind.

Het spektakel kreeg een vervolg met vier prachtig uitgedoste steltlopers die via een dans een wimpel uitreikten aan twee kinderen van de certificaathouders van NOP Agrowind. De kinderen hesen samen met twee certificaathouders de wimpel, en daarmee werd het windpark officieel geopend.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Terugblik

De circa 350 gasten van Windpark NOP Agrowind kregen voorafgaand aan het officiële openingsmoment een terugblik op de totstandkoming van dit windpark. Al in 1994 werden de eerste plannen opgesteld voor het bouwen van een windpark. Een korte film schetste een overzicht van visie, doorzettingsvermogen, volharding en ambitie van de agrariërs die het windpark hebben gerealiseerd.

Samenwerkingspartners

Het windpark bestaat uit 26 Enercon E-126 turbines van elk 7,5 MW. NOP Agrowind heeft in goede samenwerking met Enercon sinds 2011 gewerkt aan de bouw van het windpark. Het park is mede dankzij de financiering van een consortium van banken (Rabobank, EIB, KfW IPEX Bank, SEB, Helaba en SEB) mogelijk gemaakt. De stroom uit de turbines wordt geleverd aan Eneco, die daarmee jaarlijks zo’n 180.000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Windpark NOP Agrowind is onderdeel van Windpark Noordoostpolder.