Rietveldstoel komt tot zijn recht tijdens aftrap Uit-jeTent

Schokland - De Rietveldstoel kwam maandagavond volledig tot zijn recht tijdens de aftrap van kampeerfestival Uit-jeTent op Schokland.

Bestaand uit vier rechthoekige gekleurde onderdelen, met op de achtergrond zonovergoten weids polderland,  maakte dit kunstwerk de verbinding tussen kunstbeweging De Stijl (waar Rietveld en Mondriaan deel van uit maakten), 75 jaar Noordoostpolder (dat dit jubileumjaar De Stijl omarmt) en het Uit-jeTent festival.

Wethouder Andries Poppe verrichte daarvoor de officiële handeling. Hij wees daarbij op het belang van samenwerking tussen de gemeente en Uit-jeTent en tussen de ondernemers van Uit-jeTent zelf. 'Zorg voor aantrekkelijke arrangementen'.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

'Vertel het verhaal van de polder'

Peter Meurs, voorzitter van het bestuur Uit-jeTent, richtte zijn aandacht vooral op de stoel (een Mondriaan-variant van plaatselijk ontwerper Mark Prins) en het feit dat het de bedoeling is dat mensen, organisatoren of bezoekers, daarop plaats nemen en hun verhalen over de polder vertellen en delen. 'Vertel het verhaal van de polder', zei Peter Meurs tegen de aanwezigen, ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector.

Hij doelt in dit kader vooral op verhalen in combinatie met de vier festivals (Cultuur/Schokland, Food/Wellerwaard, Buitengewoon Creatief/Kraggenburg en Natuur Actief/Kuinderbos). Bijvoorbeeld verhalen over 6500 jaar permanente bewoning op Schokland en het ontruimen van het eiland, het innovatieve en creatieve dorp Kraggenburg (Waterloopbos), de nieuwe natuur op de voormalige vuilnisberg in het Kuinderbos en de roofridders van Kuinre, de economische successen van het top agrarisch gebied dat Noordoostpolder is en nieuwe ontwikkelingen als de recreatieplas Wellerwaard.

Polder duidelijker op de kaart zetten

'De Noordoostpolder herbergt een schat aan mooie en unieke verhalen. Het vertellen en delen van die verhalen zorgt voor verbinding en zorgt voor een profiel waarmee de Noordoostpolder duidelijker op de kaart kan worden gezet. Film de vertelde verhalen, zet ze op internet en creëer een digitale schat waarmee je de Noordoostpolder én Uit-jetent promoot', aldus Meurs.

Overigens vertelt de stoel zelf ook veel over de Noordoostpolder. De vier losse panelen vormen samen één kleurrijk geheel. Daarmee symboliseert de stoel de polderpioniers die vanuit alle windstreken in Nederland kwamen en in de polder een nieuwe samenleving bouwden.

Lees meer in ons nieuwsdossier Uit-jeTent.