Dronten wil nieuw zwembad innovatief aanbesteden

Dronten – De gemeente wil de bouw van het nieuwe zwembad in Dronten 'innovatief' aanbesteden. Er wordt gekozen voor een manier waarop elders in Nederland al succesvol gebruik van is gemaakt.

Bouw en exploitatie

Normale wijze van aanbesteding van een dergelijk groot project is dat bedrijven en ontwikkelaars zich kunnen inschrijven voor de bouw van het zwembad. Als de plannen vervolgens gereed zijn, kan er dan een exploitant voor het gebouw worden gezocht.

In dit geval wordt er gekozen voor een manier waarbij de bouw en exploitatie in één keer worden aanbesteed. Dat wil niet zeggen dat de bouwer of ontwikkelaar het zwembad ook gaat exploiteren, het wil wel zeggen dat er bij de aanbesteding voor zowel de bouwer als de toekomstig exploitant al een keuze wordt gemaakt.

Voordeel

Het voordeel daarvan is dat bouwer en exploitant al in een vroeg stadium met elkaar kunnen overleggen. ‘Dat levert mogelijk weer exploitatievoordelen op,’ denkt wethouder Ton van Amerongen. In de aanbesteding wordt niet alleen de exploitatie van het nieuwe zwembad meegenomen. Het gaat ook om de andere buitensportaccommodaties in Dronten en de open lucht zwembaden in Swifterbant en Biddinghuizen. Omdat het een nieuwe manier van aanbesteden is voor de gemeente, laat men zich daarin bijstaan door een extern adviseur.

Europees

Vanwege de investering, de kosten worden geraamd op een kleine acht miljoen euro, moet het nieuwe zwembad Europees worden aanbesteed. Van Amerongen zal daarbij, voor zover dat mogelijk is, in de aanbestedingseisen wel aandacht houden voor kansen voor lokale ondernemers. ‘Het kan zijn dat bepaalde ondernemers zich verenigen in een consortium, het kan zijn dat ze als onderaannemer bij de bouw fungeren, maar waar de wet- en regelgeving dat toelaat, zullen we daar aandacht voor hebben.’

Buitenbaden

Het onderzoek naar de mogelijkheid waarin dorpsbelangen in Biddinghuizen en Swifterbant het beheer van de buitenzwembaden in die dorpen overnemen, loopt nog. De wil is er wel, maar het moet ook praktisch mogelijk zijn. ‘Bij de inzet van badmeesters bijvoorbeeld moeten deze wel een relevante opleiding hebben en over de juiste papieren beschikken. Dat kun je moeilijk van vrijwilligers vragen. Daarnaast is het op dit moment zo dat veel mensen uit Biddinghuizen gebruik maken van de Bremerbaai. Je moet dan ook kijken wat voor effect dat heeft op het gebruik van buitenzwembad De Alk,’ zegt de wethouder. Hij hoopt binnenkort met resultaten over de mogelijkheid of onmogelijkheid van beheer door de dorpsverenigingen van de buitenzwembaden te komen. Op de wijze van aanbesteding heeft dat verder geen effect.