Fietsen langs vindplaatsen van vliegtuigwrakken uit de oorlog

Schokland - In aanloop naar de Luchtoorlogdag op zondag 11 juni organiseert Stichting Ongeland op zaterdag 10 juni in samenwerking met Museum Schokland een bijzondere fietsroute langs de 'crashpalen'; vindplaatsen van vliegtuigwrakken uit de oorlog.

Crashpalen houden herinnering levend

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende vliegtuigen in het gebied van de huidige provincie Flevoland neergestort. Tijdens het ontginnen van de polders zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. Om de herinneringen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de omgekomen piloten te eren, heeft Stichting Ongeland het mogelijk gemaakt de vindplaatsen van de vliegtuigwrakken te markeren met ‘crashpalen’, te herkennen aan de blauw witte palen met rode vliegtuigen verspreid in de Noordoostpolder en Zuidelijk Flevoland. De fietsroute zal langs een aantal crashpalen in de Noordoostpolder lopen.

De fietsroute van zaterdag 10 juni is speciaal uitgezet. Ook de begeleiding, uitleg en koffiestop zijn exclusief voor deze datum. Na deze datum is de route verkrijgbaar via de museumwinkel van Museum Schokland.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Fietsroute in aanloop naar Luchtoorlogdag

De fietsroute vindt plaats in het feestelijke kampeerweekend Uit-jeTent en gaat vooraf aan de Luchtoorlogdag van zondag 11 juni bij Museum Schokland, wederom in samenwerking met Stichting Ongeland. De Luchtoorlogdag is een themadag met en twintigtal kramen met artikelen over de Tweede Wereldoorlog en oude vliegtuigen. Er zijn diverse lezingen, de ‘Zingende kapsters’ zingen in de stijl van de jaren ’40 en The Bunker Busters beelden verschillende eenheden uit, van zowel de geallieerde alsook de Duitse kant ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De fietsroute op 10 juni loopt via de wegen die vernoemd zijn naar veelal verzetsstrijders. Bij diverse plekken op de route worden de verhalen en wetenswaardigheden over de diverse vliegtuigwrakken verteld door een vrijwilliger van de organisatie Stichting Ongeland.

Aanmelding verplicht

De route is circa 35 km, en het vertrek is om 13.00 uur vanaf Museum Schokland. Er geldt een maximum van 25 deelnemers. De kosten zijn 3,50 euro per persoon en deelnemers dienen hun eigen fiets mee te nemen. Aanmelding is verplicht en kan via info@museumschokland.nl.