Joris van Casteren brengt jubileumeditie van bestseller 'Lelystad' uit

Lelystad - Deze zomer verschijnt een jubileumeditie van het boek 'Lelystad', de bestseller van Joris van Casteren uit 2008. 'Met daarin een bonustrack, om het op z'n muzieks uit te drukken', verklapt de schrijver alvast.

Van Casteren weet nog niet precies wanneer de jubileumeditie in de winkels ligt. De aanleiding is in elk geval het 50-jarig bestaan van de stad waarin de schrijver is opgegroeid en het feit dat het in 2018 tien jaar is geleden dat het boek verscheen.

'De merkwaardigste wijk van de stad'

Van Casteren licht een tipje van de sluier op over het extra hoofdstuk: 'Ik schreef het oorspronkelijke stuk - 'Hoera voor raja Willem' - destijds, een jaar na de verschijning van het boek, op verzoek van NRC/Handelsblad. Het gaat over misschien wel de merkwaardigste wijk van Lelystad; het Sidhadorp, waar men aan transcendente meditatie doet en waar de wereldvrede zou beginnen'.

Versleten heup

De schrijver sprak destijds voor zijn verhaal met de 'afvallige' Herman Kolff, die als gevolg van het vele hoppen zijn heup had versleten. 'Hij was lang vegetariër maar werd door die versleten heup, in combinatie met kalkgebrek, toch maar weer carnivoor'.

Om het oorspronkelijke stuk passend te maken voor het boek, heeft Van Casteren het compleet herschreven.

Bij wijze van opwarmertje deelt Joris dit oude filmfragment uit het programma 'Van Gewest tot Gewest' (15 maart 2001).

(De tekst gaat verder na het filmpje)

 

Boek sloeg in als een bom

In het boek ‘Lelystad’ beschrijft Van Casteren de geschiedenis van de stad en zijn jeugd in de destijds jonge stad. Het boek sloeg destijds, bij het verschijnen in 2008, in als een bom in Lelystad. Veel mensen herkenden zich in het boek. Anderen deden dat niet, maar vonden het toch leuk om te lezen. Er waren ook mensen die het de schrijver kwalijk namen dat hij het roerige en negatieve verleden van Lelystad oprakelde. Er werd zelfs gesproken over een openbare boekverbranding op het Stadshuisplein.