Bouw 'Polenpark' aan Kuinderweg krijgt groen licht

Luttelgeest - Met 22 stemmen voor en drie stemmen tegen, is het bestemmingsplan voor de huisvesting van driehonderd arbeidsmigranten aan de Kuinderweg 23 bij Luttelgeest maandagavond goedgekeurd. Alleen de SP en Teun Nijdam van de PvvP stemden tegen.

De SP gaf in de commissievergadering voorafgaand aan de raadsvergadering aan dat de locatie vlakbij het Asielzoekerscentrum (AZC) Luttelgeest 'te risicovol' te vinden. 'Daarnaast vinden we dat de legale huisvesting van arbeidsmigranten in de Noordoostpolder nog te wensen overlaat. Laten we dat nou eerst op orde brengen voordat we aan dit experiment beginnen', zei Juup Nijholt namens de fractie.

Weinig steun

Zijn opmerkingen kregen weinig steun vanuit de gemeenteraad. GeertJan van der Wal van het CDA: 'De omgeving is positief. Dit is een goede, legale woonvorm voor arbeidsmigranten. Wat is nou het probleem eigenlijk?'

Ook Bouke Wielenga van de VVD vroeg zich af waar de SP zich nu precies druk om maakte. 'De SP wil gewoon weten hoe we dan omgaan met de problemen die er nu zijn', legde Nijholt uit. Maar niemand vond het nodig om daar verder op in te gaan.

Teun Nijdam van de Partij Voor Vrije Poldermensen (PVVP) is tegen het 'Polenpark' van arbeidsorganisatie Level One, omdat de fractie vindt dat de gemeente te weinig doet om 'de eigen mensen aan het werk te helpen'. 'Zijn al die arbeidsmigranten hier wel nodig? En wat hebben we er aan? Al het geld dat ze hier verdienen, gaat gewoon naar hun thuisland hoor.'

Ruime meerderheid

Maar een ruime meerderheid van de raad bleek het plan voor een woonpark met 150 units die elk plek bieden aan twee bewoners te ondersteunen. Volgens David Keetman van Level One is die ruimte hard nodig. 'Wij merken dat er nog steeds veel groei in ons bedrijf zit. Voor al die werknemers hebben we wel woonruimte nodig', zei hij eerder al eens.