Arbeidsmigrantendorp Visvijverweg wordt in gebruik genomen (filmpje)

Swifterbant - Het arbeidsmigrantendorp aan de Visvijverweg in Swifterbant wordt vrijdag in gebruik genomen. De 148 tweepersoons woningen met eigen warmtepompen en een grote gemeenschappelijke recreatieruimte kunnen vanaf dan officieel worden bewoond.

Regionale samenwerking

De bouw van het arbeidsmigrantendorp is een opvallend sterk staaltje van regionale samenwerking. Tientallen bedrijven uit de directe omgeving hebben in opdracht van uitzendbureau Level One uit Emmeloord en onder aanvoering van WEEVER bouw uit Kampen, de afgelopen maanden de krachten gebundeld en een opzienbarende klus geklaard. Binnen het gestelde tijdsbestek van slechts een half jaar is een kant en klaar dorp uit de kale poldergrond verrezen. De huisjes zijn compleet opgeleverd en ingericht. Van aangelegd tuintje buiten, tot koelkast, televisie en meubilair binnen. Zelfs de oerhollandse fiets ontbreekt niet. 

Huisvestingsprobleem

'Als opdrachtgever moet je een dergelijk project willen en kunnen. Uitzendbureau Level One heeft als opdrachtgever die stap durven zetten. Met dit project hebben we als regionale bedrijven, behalve gewerkt aan een mooie innovatieve opdracht, ook kunnen meewerken aan de oplossing van het huisvestingsprobleem van migranten. In Flevoland speelt dit al jaren. Natuurlijk is deze huisvesting veel beter, veel humaner, dan provisorische huisvesting in een of andere boerenschuur, die maar al te vaak nog illegaal was ook', vertelt Jelle Weever.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

De huisjes zijn met het oog op de toekomst gebouwd. Zo zijn de vergunningen voor permanente bewoning afgegeven. Opvallend is ook dat er gebouwd is zonder heipalen. 'Stel dat over een aantal jaren blijkt dat er geen arbeidsmigranten uit het Oost-Europa in Nederland meer nodig zijn, dat kan het dorp eenvoudig worden gesloopt en kan het terrein eventueel weer als agrarische grond worden gebruikt'.

Ware uitdaging

Het project was een ware uitdaging, dat uiteindelijk succesvol is afgrond. Zo moest er, voordat er kon worden gebouwd eerst een oude boerderij worden gesloopt, en onverwachts veel asbest worden gesaneerd. Overvloedige en langdurige regen bemoeilijkte de voortgang van het bijzondere project nog eens extra. Geen van de betrokken bedrijven liet zich door de tegenslagen uit het veld slaan. Gezamenlijk werd gezorgd voor een eind goed, al goed.

Vervolg in Luttelgeest

'Level One wilde dit project net als wij, graag zoveel mogelijk met regionale bedrijven realiseren. Het was in het begin van het project hierdoor soms wat aftasten van elkaar, maar uiteindelijk is prima voor elkaar gekomen. Voordeel is dat we nu een goed op elkaar ingespeelde ploeg hebben staan. Sterker nog, het project krijgt een vervolg. In Luttelgeest gaan we opnieuw, in opdracht van Level One, een soortgelijk dorp neerzetten, vlakbij het huidige AZC', besluit Weever.