De eeuwige zoektocht van Simon Kitchen

Dronten - Wat gebeurde er die fatale nacht? Waarom sprong piloot Maurice Williamson wél uit het brandende vliegtuig en zijn oom Alfred Kitchen niet? Het zijn vragen die Engelsman Simon Kitchen al bijna twintig jaar lang probeert te beantwoorden.

Kitchen was vorige week samen met zijn zoon Daniele in Dronten. De Engelsman - zoon van Benjamin en Edna Kitchen bezocht onder meer de plek waar navigator Alfred Kitchen in de Tweede Wereldoorlog neerstortte. Edna Kitchen is diens weduwe. Ze trouwde na de oorlog met de broer van Alfred. Kitchen was in Dronten op uitnodiging van Gert Talens. De Drontenaar bracht het verhaal van Alfred Kitchen voor het voetlicht in Dronten.

In het IJsselmeer

In de nacht van 27 op 28 november 1944 stortte Mosquito B.Mk XVI ML979/HS-A van het Royal Air Force Volunteer Reserve 109sq neer in het IJsselmeer. Aan boord van de nachtjager zaten piloot Maurice Williamson en de 24-jarige navigator Alfred Edward Kitchen - ingevallen voor de zieke vaste navigator van Williamson. Williamson wist zich met zijn parachute in veiligheid te brengen. Kitchen kwam niet uit het vliegtuig en bekocht dat met de dood. Hij werd op 4 maart 1945 begraven in IJsselmuiden.

Bron van informatie

Een blauw met wit gestreepte paal met daarop de rode beeltenis van een vliegtuig herinnert bij het Torenbosje - ingeklemd tussen Abbertweg en Oudebosweg - er aan. Talens kwam in contact met de Engelsman Simon Kitchen. Hij bleek dé bron van informatie voor Talens, want hij was zelf ook al jaren bezig met onderzoek naar zijn oom.  Simon mailde Talens alles wat hij weet over zijn familie. Zijn speurtocht leidde Talens ook naar Engeland.

Exacte crashplaats

Vorige week donderdag bezochten Kitchen en zijn zoon, met Talens, het graf van Alfred, de exacte crashplaats (voor de kust van Kampen) en het Torenbosje (waar de herinnering aan de crashplaats staat). Ook was hij officiële gast bij de dodenherdenking bij het vliegersmonument in Dronten.
Waarom sprong Alfred Kitchen niet uit het brandende toestel? Zat hij vast? Wilde hij niet springen? Dat laatste lijkt opmerkelijk, maar Kitchen kwam er bij zijn naspeuringen achter dat zijn oom ooit had gezegd dat springen echt het allerlaatste was wat hij zou doen. Hij zou zijn vliegtuig nooit verlaten. Antwoorden heeft Kitchen nog niet. En het is de vraag of hij ze ooit krijgt. 'Het is al zo lang geleden en er zijn vrijwel geen mensen meer in leven die het zouden kunnen weten. Er zijn nog een paar mensen - kleinkinderen van betrokkenen - die wellicht licht in de duisternis zouden kunnen scheppen. Maar de tijd begint te dringen.'

Doorgespit

Kitchen vindt het geweldig dat Talens het verhaal van zijn oom heeft vastgelegd. En niet alleen dat, het heeft hem ook weer een boost gegeven zelf verder te speuren. Hij wist namelijk niet meer hoe hij nog aan meer informatie moest komen. De mensen van wie hij wist die iets zouden kunnen weten had hij allemaal gesproken, voor handen zijnde documenten had hij doorgespit. Het had hem niets opgeleverd over die fatale nacht. Toen Talens contact opnam was dat voor de Engelsman een soort hernieuwde start.

Stapje dichterbij

Talens ontdekte dat de werkelijke crashsite van het toestel van Alfred Kitchen niet bij het Torenbosje ligt, maar voor de kust van Kampen, vlakbij een boom die in de Kamper volksmond' bekend staat als 'zeebeumpie'. Waardevolle informatie voor Kitchen, die hem voor zijn gevoel weer een stapje dichterbij brengt. Zelf ontdekte de Engelsman dat het toestel van zijn oom mogelijk een Duitse Messerschmitt Me-262 had neergeschoten. De Me-262 was het eerste operationele straalvliegtuig dat de Duitse luchtmacht vlak voor het eind van de Tweede Wereldoorlog inzette. 'Ik kwam daar via internet achter. Iemand uit Duitsland heeft een website waarop hij de geschiedenis van de Me-262 in kaart brengt. Daar zag ik het toestel van mijn oom staan als één van de mogelijke kandidaten voor het neerschieten van een Me-262.'
Het is als het leggen van een puzzel. Elke keer legt Kitchen een stukje en is het plaatje weer een stukje completer. Dat Talens ook een paar stukjes voor die puzzel levert vindt Kitchen geweldig. 'Het is prachtig dat iemand die geen enkele relatie met Alfred heeft dit doet.'

Gemengde gevoelens

Wanneer hij over zijn overleden oom praat doet Kitchen dat met gemengde gevoelens. 'Aan de ene kant ben ik trots dat ik familie van hem ben. Aan de andere kant maakt het me verdrietig omdat hij zo jong is gestorven.'

De hoop van Kitchen is gevestigd op de nalatenschap van de inmiddels overleden Jan Westerink uit Kampen en het dagboek van de piloot die de crash overleefde. De eerste was één van de drie jongens die het lichaam van de overleden Kitchen aan land haalde en dat moment later in een schilderij vastlegde. 'Er moet tussen zijn spullen iets te vinden zijn dat meer duidelijkheid kan verschaffen. We hopen dat we die spullen mogen inzien,' aldus Talens.

Dagboek

Dan is er nog het dagboek van Williamson, dat in het bezit is van diens kleinzoon. Kitchen en Talens hebben sinds enkele weken contact met de kleinzoon en hopen het dagboek te mogen inzien. Ze hopen dat dat duidelijkheid zal verschaffen over wat er zich in de momenten voor het neerstorten in de Mosquito heeft afgespeeld. Veel is al helder, maar voor Kitchen is dat het sleutelmoment. Hoe was toen de situatie aan boord? Kon Alfred Kitchen het toestel niet verlaten? Wilde hij het niet? Pas als die vragen zijn beantwoord kan het zoeken stoppen. Tot die tijd gaat Simon Kitchen door met speuren. En met hem Gert Talens.