Wonen in vroeger klaslokaal in Blankenham (achtergrond)

Blankenham - Plaatselijk aannemer Gosse van der Zee, architect Paul Ruiter en ontwerper Ebe Dragstra hebben gezamenlijk een plan ontwikkeld voor de leegstaande basisschool Prins Willem Alexander in Blankenham.

‘Terug naar school’ heet het plan. Niet om onderwezen te worden, maar om te wonen. Het plan voorziet in vijf appartementen en een optionele ruimte voor bijvoorbeeld een mantelzorger of een kantoor voor wijkverpleging.

Het gebouw van basisschool Prins Willem Alexander aan de Zeestraat staat leeg sinds 2011, de periode dat Willem-Alexander der Nederlanden inderdaad nog prins was. Tijden veranderen, Willem-Alexander is in tussentijd gekroond tot koning, maar het schoolgebouwtje in Blankenham staat nog altijd leeg. In die tussenliggende periode, inmiddels alweer ruim vijf jaar, kruipt het verval langzaam maar zeker omhoog langs de bakstenen gevel. Van verpaupering is nog geen sprake en als het aan aannemer Gosse van der Zee ligt, komt het logischerwijs ook niet zover. ‘Het gebouw moet niet nog eens vijf jaar leeg staan. Je kunt het nu al zien. Kozijnen zijn verrot, vloeren niet geïsoleerd, het dak is toe aan vervanging. Bovendien moet het enkel glas vervangen worden door dubbel glas’, somt hij op.

Lang geen nieuwbouw

Als inwoner van het dorpje op de dijk hoorde hij het jarenlang gonzen van de nieuwbouwplannen, vooral in de periode rond 2008, maar nooit kwam het puntje bij paaltje. Nooit werd de afgelopen vijftien jaar een steen bovenop een andere gemetseld. Gevolg is dat er al vijftien geen huis is gebouwd in het dijkdorp. En dat terwijl er volgens Van der Zee best vraag naar woningen is, vooral bij starters en ouderen. Zijn vermoeden werd bevestigd tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering van het plaatselijk belang. Meteen na de presentatie van ‘Terug naar school’ meldden vijf geïnteresseerden zich aan, allen afkomstig uit Blankenham.

Onderhandelingen

De gemeente staat welwillend tegenover het plan, maar legt vooralsnog de bal nadrukkelijk bij de plannenmakers Bouw 2000 (het bedrijf van Van der Zee), Paul Ruiter en Ebe Dragstra Ontwerpstudio. Struikelblok kan de vraagprijs zijn. ‘Tot dusver liggen we nog te ver uit elkaar. De gemeente moet wel water bij de wijn doen, aangezien wij ook werk moeten verrichten aan het achterstallige onderhoud’, vertelt Van der Zee. Wel is hij vol vertrouwen over de onderhandelingen. ‘De wethouder heeft min of meer gezegd dat we er wel uit moeten kunnen komen.’ Verder moet het bestemmingsplan gewijzigd worden om het schoolgebouw om te toveren tot een appartementencomplex.

Appartementen

Bij groen licht hoopt architect Paul Ruiter over ongeveer een half jaar de werkzaamheden te kunnen starten. Aan één lange gang komen de vijf voordeuren van de appartementen. De appartementen worden gebouwd in de voormalige klaslokalen en zijn gelijkvloers. De inrichting is niet volgens een strak omlijnd plan, bewoners - kopers en/of huurders - hebben zelf een vrije hand in de inrichting van hun stek. De vraagprijs van een appartement schommelt rond een ton. De Ruiter: ‘Het is één van de mooiste plekjes in Blankenham. Uitzicht over de landerijen, een mooie tuin, een plek midden in het dorp. Dat is mooi wonen.’

Meer informatie over de appartementen: www.bouw2000.nl