Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Plaat voor je kop 144: Daniël Lohues - Allennig

Het is 2006. Na de jaren van de Louisiana Blues Club besluit Daniël Lohues het theater in te gaan. De Allennig-serie is geboren. Het levert vier albums en vier voorstellingen op, waarvan de albums nu zijn verzameld in een vinylbox.

De winter, de lente, de zomer, de herfst. In die volgorde werkt Lohues het kwartet uit. Zijn eigen 'Vier Jaargetijden'.

Antonio Vivaldi deed het in drie kwartier, de Ericaan in vier uur. Vertellingen over het heden, verleden en de toekomst. Voor de Louisiana Blues Club vliegt hij naar Amerika, naar Baton Rouge, om daar met lokale muzikanten een cd op te nemen, maar op Allennig kiest hij voor de eenvoud. Alleen én thuis op Erica opnemen.

Kamermuziek

Amerika (en Canada) komen regelmatig in dit vierluik om de hoek kijken. Reisverhalen over lange autoritten en het weidse landschap, maar toch loopt het Zuidoost-Drentse platteland als een rode draad doorheen. Erica, Weiteveen, de ganzen, de accordeon van vader, opa Lohues en zijn lofzang op het oosten (`Ten oosten van de Iessel'). Muzikaal klinken er knipogen naar Bach, Bob Dylan of - om maar wat te noemen - de luisterliedjes van Jules de Corte. Kamermuziek bij uitstek. Zelfs een fraaie cover van The Korgis: `Iederiene moet 't ooit leern'.

Een aantal liedjes van de serie is uitgegroeid tot klassiekers. Zijn open brief aan Koningin Beatrix (`Beste Koningin') of `Allennig', het openingsnummer gepassioneerd gespeeld op 12-snarige gitaar, waarmee hij overigens zijn huidige en vorige theatershow steevast afsluit.

In `Mecanicien in den vrumde' vertelt hij het verhaal van de uit Veeningen afkomstige Edward Kleine, die na een noodlottig ongeval in de Verenigde Staten werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Een aanklacht zoals Bruce Springsteen beschreef op `Nebraska' of Bob Dylan in `Hurricane'. Kritische, cynische protestsongs over individuen die al vechtend tegen de bierkaai hun toekomst vaak donker tegemoet gaan.

Onderwereld

Lohues hekelt de horizonvervuiling door kasverlichting, bezingt met lichte ondertoon van ironie de onderwereld van Emmen (`Moordlied') en brengt een ode aan Gerrie Knetemann in `Deurrieden tot an de streep'. De actualiteit vermengt hij met nostalgie, mysterie of een hoopvolle ondertoon, zodat de verhaaltjes vaak uitmonden in een wijze levensles.

Of het handjevol liedjes waarin hij de liefde bezingt. De liefde van toen (`Annelie', waarvoor hij in 2007 de Annie M.G. Schmidt-prijs krijgt), de liefde voor zijn land (`Hier kom ik weg') en de liefde van zijn leven (`Baat bij muziek'). Het zijn teksten waarmee veel mensen zich in herkennen en mee identificeren. Dat houdt Allennig nog jarenlang fris, actueel en relevant.

Elk deel omvat een dubbel-lp, met de liedjes verspreid over drie of vier kanten. De teksten staan binnenin de klaphoes afgedrukt. Als geheel is de box fraai uitgevoerd, waarbij de eenvoud van de serie prima tot z'n recht komt. Ieder wolkje op de voorkant vertegenwoordigt - heel subtiel - een deel.

Het mooiste deel? De lente.

Beelden en onuitgebrachte albums

Ik vroeg Daniël onlangs specifiek naar deze vinylbox. `Het was er tijd voor. Opeens dacht ik: zo'n box lijkt mij mooi. Het plan lag er altijd al, maar nu kwam het er van. Ik heb mooie herinneringen aan de platen en de voorstellingen.' Er liggen zelfs nog beeldregistraties op de plank.'Ik heb alles laten opnemen met vijf camera's, prachtig geluid, gemonteerd en wel. Op de één of andere manier heb ik nog niet de neiging gehad om het uit te brengen. Net zoals een paar platen: 'Tweiduuster' en nog een titelloos album. Ik ben nu tot over mijn oren bezig met nieuwe songs en plannen waaraan ik eerst al mijn aandacht geef. Voor alles is een tijd, zullen we maar zeggen.'

DANIËL LOHUES - discografie
Allennig (2006)
Allennig II (2008)
Allennig III (2009)
Allennig IV (2010)
Hout Moet (2011)
Gunder (2012)
Ericana (2013)
D (2014)
Aosem (2016)
Moi (2017)

Bekijk hieronder een interview met Daniël Lohues waarin hij onder andere terugkijkt op de Allennig-serie: