Urker Engelandvaarder staat centraal in nieuwe tentoonstelling Urk in Oorlogstijd

Urk - Het leven van de Urker Engelandvaarder Pieter Hoekman staat centraal in de nieuwe tentoonstelling van Stichting Urk in Oorlogstijd. De tentoonstelling in de Urker bibliotheek wordt op woensdag 3 mei geopend.

Pieter Hoekman (Urk, 14 januari 1917 - Keent, 6 november 1943) sneuvelde tijdens een missie om de apparatuur van twee gestrande Engelandvaarders in veiligheid te brengen.

Spion van Oranje

Als introductie op de tentoonstelling komt Bram de Graaf, journalist, historicus en auteur, op woensdag 3 mei vertellen over het ongelofelijke oorlogsverhaal van 'Spion van Oranje', de Engelandvaarder Bram Grisnigt (1923). Grisnigt fietste als 18-jarige Nederlandse scholier richting Frankrijk, de vrijheid tegemoet. Negentien maanden later werd hij in Engeland opgeleid tot geheim agent en ontmoette hij de liefde van zijn leven. Hij keerde terug naar Nederland als verbindingsman tussen Londen en het verzet, maar in februari 1944 werd hij gepakt en door de Duitsers van kamp naar kamp gesleept. Hij ontsnapte en overleefde een torpedering, de Gestapo, concentratiekampen en een dodenmars.

Nieuw licht op rol Hoekman in oorlog

In het boek 'Spion van Oranje' speelt ook Pieter Hoekman een rol en wordt een nieuw licht geworpen op zijn rol in de oorlog.

Boekhandel Koster is tijdens de opening van de expositie aanwezig met boekverkoop. De schrijver zal desgewenst signeren. Aansluitend wordt de tentoonstelling geopend door Pieter Hoekstra.

De entree is gratis. De lezing begint 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.urkinoorlogstijd.nl of www.flevomeerbilbiotheek.nl.