Met MAC3Park naar de top, vlog 2: Vijf uur wandelen op de Veluwse

Lelystad - Max Glas (15), Jordi Ouwehand (16), Tycho de Jonge (16) en Edric Lekahena (16) worden klaargestoomd voor een expeditie naar Oostenrijk. Ze gaan daar een berg van minstens drieduizend meter bedwingen. Bekijk hun tweede vlog.

De vier leerlingen van Stichting Eduvier in Lelystad worden begeleid door docent Bas Ruisendaal en de ervaren Lelystadse bergbeklimmer Fokke van Velzen. Hij helpt ze met bergfit worden. De expeditie wordt gesponsord door MAC3Park.

Lees het verslag dat Tycho de Jonge maakte van de training van afgelopen zaterdag op de Veluwe:

Vroeg opstaan

We hadden om 7 uur bij de McDonald's in Lelystad afgesproken om dan met elkaar naar de Veluwe te rijden om daar te trainen. Vroeg opstaan vind ik lastig en ik had mij nu ook een klein beetje verslapen. Gelukkig wilde mijn moeder mij brengen dus was ik maar een paar minuutjes te laat. Fokke was wel streng en vertelde dat op tijd komen gewoon op tijd komen is. In de bergen kan je ook niet mensen op je laten wachten. Als we naar de top gaan moet iedereen tegelijk klaar staan buiten. Daar leer ik dus snel van.

Rond 8.45 uur waren wij het in bos en kon de training beginnen. Lopen in de natuur vind ik erg mooi en ik was blij dat het droog was. Het was niet heel warm maar gelukkig kan ik hiervoor gewoon warme kleren aantrekken. En als het wel regent dragen we regenkleding en het meeste valt ernaast, volgens Fokke.

Tussen de koeien

Bas had de route op zijn telefoon in een GPX-bestand. Hiervoor moesten we bij elke bocht goed aflezen welke kant we op moesten. Een paar keer zijn we verkeerd gelopen en een keer op een boerderij tussen de koeien beland. Gelukkig vond de boer het niet heel erg. Het gebeurt vaker, zei hij.

Fokke wil dat we om en om leren navigeren, ook omdat dat een essentieel onderdeel is van het bergklimmen. Dus ook leuk om dat te leren.

Bijna vijf uur gelopen

In totaal hebben we bijna vijf uur gelopen. Het tempo was duidelijk hoger dan de vorige training door Almere. Ik was niet heel moe, mijn conditie is goed maar ik had wel wat last van mijn knieën.

Fokke vertelde nog waarom het tempo wat hoger lag. Dat was om de conditie langzaam beter te maken en we liepen expres door het mulle zand in de tankpaden. Dat is om het lopen in de sneeuw wat na te bootsen; niet één stap is dan gelijk. Je voet zakt weg, zwabbert en dat vereist meer coördinatie van je benen, zei Fokke en dat is dus te trainen. Dat was nieuw voor mij en ook logisch na deze uitleg.

Last van mijn knieën

Daar kwam dus ook de last van mijn knieën vandaan, die zijn dit nog niet gewend. Daar zijn deze trainingen dus ideaal voor. Dit is dus goed om nu te ontdekken tijdens de training en niet straks in de bergen.. Nu kan ik daar nog goed aan werken en oefenen.

De trainingen vind ik erg leuk om te doen, samen voorbereiden voor de reis op de berg. Ik merk ook dat we als groep meer ontspannen met elkaar omgaan en tussendoor ook leuke gesprekken met elkaar hebben. Edric kon er dit keer niet bij zijn. Dat vond ik wel jammer, hij brengt vaak een gezellige sfeer mee in de groep door zijn gekke grappen.

Pannenkoek

Eind van de ochtend was de training klaar en hebben we met elkaar een pannenkoek gegeten. Dat smaakte wel heel erg goed na zo’n lange wandeling.

De volgende training is op 6 mei en dan gaan we naar de klimduin in Schoorl. Daar gaan we een aantal uren de zandberg op en aflopen. Dat komt dan weer wat dichter in de buurt van het lopen in de sneeuw omhoog en is weer stapje zwaarder. Fokke neemt ook nog een touw mee,  maar weet nog niet waarom.