Broedplaats Het Lapp vindt tijdelijk onderdak in het Maerlanthuis

Lelystad - Het Lapp heeft een nieuw onderkomen gevonden in het Maerlanthuis in het Lelycentre. De culturele broedplaats moest weg uit het pand aan de Waagpassage in het Stadshart, omdat het is verkocht aan een andere vastgoedbeheerder.

Het Lapp kon op korte termijn terecht in het Maerlanthuis dankzij 'redder in nood' Peter Krol van Rebuild.nu. Hij heeft namens het Lapp bemiddeld met de eigenaar van het pand, Van Wijnen BV.

Verhuishulp gevraagd

De verhuizing naar het nieuwe adres in het vroegere kantoorpand aan het Maerlant 8 is in volle gang. Een flinke klus, waarbij extra hulp goed kan worden gebruikt, laat Het Lapp vandaag via Facebook weten. 'Het grootste deel van de verhuizing is door, pak hem beet, acht man gedaan. Alleen wij werken er ook naast, hebben studies, mantelzorgverplichtingen etcetera. Het pand moet echter wel leeg dit weekend, dus vanmiddag (woensdag) vanaf 2 uur kunnen wij heel veel mensen gebruiken op de Waagpassage!'

Plannen voor appartementen

Ook het onderkomen in het Maerlanthuis is, net als dat aan de Waagpassage, tijdelijk. De eigenaar van het pand, Van Wijnen BV, heeft plannen om de kantoortoren van het gebouw om te bouwen tot appartementen. Maar zover is het nog lang niet. Wethouder Jop Fackeldey wil dat er eerst een gebiedsvisie voor het Lelycentre komt. Er staan daar meer kantoren leeg. Als die allemaal omgebouwd zouden worden tot appartementen, is het de vraag of dat wenselijk is in zo’n relatief klein gebied. Het kan bijvoorbeeld enorme parkeerproblemen opleveren. Daarnaast zijn er nog andere plannen, zoals een grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten.

Anti-kraak

Voorlopig hebben initiatieven als Het Lapp en Atelier Maerlant hun anti-kraak onderkomen in het voormalige kantoorpand, dat is gebouwd in 1975.