Burgemeester Aat de Jonge doet aangifte van misbruik naam

Dronten - Burgemeester Aat de Jonge heeft aangifte gedaan van mensen die zich op social media zouden voordoen als hem. Op Twitter en Instagram zijn accounts aangemaakt die de indruk zouden kunnen wekken van hem te zijn.

Daarop staan beledigende, kwetsende en misleidende teksten. De Jonge erkent dat een bestuurder als ‘publiek persoon’ kritiek moet kunnen verdragen. ‘Dat staat niet ter discussie. Maar de indruk wekken dat de burgemeester een moskee wil afbreken, een stemadvies geeft, dan wel tegen vluchtelingen zou zijn, raakt de integriteit van de burgemeester en kan het vertrouwen in hem schaden.’

Frank Patat

Eén van die twitteraccounts, ‘Der 100%Burgermeister’, wordt gerund door Frank van Flierenburg, alias Frank Patat. De frietverkoper heeft een langlopend conflict met de gemeente. Eerst over zijn standplaats en later over een bericht dat de gemeente verspreidde over een in een door hem gehuurd bedrijfspand aangetroffen hennepplantage. Over dat laatste loopt nog een rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen de gemeente. Deze zaak dient binnenkort.

Op de twitteraccount staat een gefotoshopte afbeelding van Aat de Jonge met Sinterklaasmuts en teksten als ‘IK pest je terug als je MIJ pest IK gebruik MIJN macht alsof IK je anaal verkracht’, ‘Mijn ivoren toten staat zo wankel als de toren van Pisa . Gelukkig geeft de gemeenteraad daar weinig om.. Zit toch goed dat pluche….’ en ‘In Dronten regeer IK @AatdeJonge en ik heb mixer artikel1 van de Nederlandse grondwet. Bespaar mij uw geneuzel en likt u mijn schoen.’

Strafrechtelijk

Aat de Jonge stelt dat het doel van de aangifte is te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de gewraakte berichtgeving en onderzoeken of daartegen strafrechtelijk kan worden opgetreden.