50 Jaar Lelystad: Historisch moment op eerste postkantoortje van Lelystad

Lelystad - Op maandag 2 oktober 1967 vindt in het voorlopig postkantoor aan De Steile Bank in Lelystad een historisch moment plaats.

De beheerder van het postkantoor én eerste postbode van de stad, Nico van Mierlo, verkoopt de eerste postzegels aan zijn verloofde Lien Gilbers. Het stel trouwt op 25 oktober 1967 en gaat wonen op de eerste verdieping boven het tijdelijke postkantoor.

Wachten op de trap

‘Met als gevolg dat de mensen bij ons op de trap gingen zitten als ze moesten wachten’, vertelt Lien in een interview dat zij en Nico in 2007 met FlevoPost hadden. ‘Soms stond er iemand om negen uur ‘s avonds voor de deur om een postzegel te kopen. Ja, in die tijd kon dat allemaal nog’, aldus Nico in hetzelfde interview.

Vlak na de verhuizing naar Lelystad ging Lien aan de slag bij de kiosk in het Lelycentre. Hier verkocht ze tijdschriften en kranten. Een sociale bezigheid, want bijna iedereen kwam er ook om even gezellig te kletsen.

Ook Nico had een sociale functie binnen de groep polderpioniers. Hij bracht niet alleen twee maal per dag de post rond, hij deed ook kantoorwerk en was vraagbaak voor iedereen op straat. Op zoek naar de familie Van den Bedem? Postbode Nico weet wel waar ze wonen.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Erg wennen

Nico kwam uit Kampen en Lien uit Rotterdam. Ze moesten allebei erg wennen aan de nieuwe stad. ‘Er was hier in de begintijd helemaal niets’, vertelt Lien. ‘Vooral de tieners die hier woonden hadden het moeilijk. Een buurmeisje kwam regelmatig bij me langs om boekjes te lenen. Verder wist ze niet wat ze in Lelystad moest ondernemen.’

‘De winter van 1667 tot 1968 was zwaar’, weten de pioniers nog. ‘Ons huis was ijskoud, de bloemen stonden op de ramen. Vanuit ons raam keken we de polder in. We konden Dronten zien. In huis draaiden we platen en kletsten we met de buren. Nee, een televisie hadden we nog niet in die tijd’.

Postpionier Nico van Mierlo is ook te zien in een Polygoonfilmpje van 2 oktober 1967 over de eerste inwoners van Lelystad. Klik op de afbeelding hieronder om het filmpje te bekijken.

Like onze speciale Facebookpagina 50 Jaar Lelystad.

Lees meer in het dossier 50 Jaar Lelystad.