Huismus zit ook asbestsanering in Jol dwars

Lelystad - De huismus zit ook de asbestsanering van de daken in de Lelystadse wijk Jol dwars. De sanering van dertig woningen zou in het voorjaar starten, maar dat wordt augustus of september.

Op 7 februari meldde FlevoPost dat bewoners in de Haf die voortvarend van start wilden met de vervanging van het asbestdak, daar voorlopig niet mee aan de slag kunnen. Eerst moet er een onderzoek plaatsvinden of er mussen broeden. Het broedseizoen voor deze vogels gaat 1 maart van start. Voor die tijd lukt het niet het onderzoek klaar te hebben en met alternatieven te komen voor de mussen.

Specialisten doen onderzoek

Als er in en rond het dak nesten van mussen zijn, moeten deze buiten het broedseizoen afgesloten worden en moeten er met nestkastjes alternatieven worden geboden aan de mussen. Om er achter te komen of er mussen broeden en waar dat gebeurt, voeren specialisten onderzoek uit. Zij brengen met verrekijkers en minicameraatjes de broedplaatsen in beeld. Dat onderzoek kost drieduizend euro. Het broedseizoen voor de mus eindigt eind augustus. Dit betekent dat de bewoners van de Jol ook noodgedwongen in de wachtruimte.

Hopen op augustus

‘We hadden al een aannemer gekozen en zouden dit voorjaar van start gaan, maar dat wordt dus hopelijk zo snel mogelijk in of na augustus,’ zegt Jerry Schultze van het bewonerscollectief in de Jol. Dat collectief vertegenwoordigt zo’n dertig woningen, waarvan de meesten in één blok. In de Jol is er ook nog een ander collectief.

Aannemer benadert bewoners

Bewoners die zich hebben aangesloten bij het collectief, maar ook bewoners die nog niet bij een collectief zitten, worden de komende tijd door de aannemer benadert. De gemiddelde kosten voor de sanering van het dak liggen tussen de 6.500 en 13.000 euro. Wat de financiële consequentie zal zijn van het onderzoek naar de huismus, weet Schultze nog niet. Gemiddeld kost zo’n onderzoek drieduizend euro. De gemeente raadt mensen aan dat onderzoek per wijk te doen, om de kosten te drukken.

Lees meer in ons nieuwsdossier Sanering asbestdaken.