Stationsplein
Door Kees Bakker

Politiek dier

Dronten - Het was een voorstel voor de bühne van GroenLinks, om bewoners die door de 'leemte of omissie' in het bestemmingsplan een kamerverhuurpand naast zich hebben en daardoor gedupeerd zijn, schadeloos te stellen.

Vermast wist natuurlijk donders goed dat zijn voorstel het donderdag niet zou halen. Hij heeft het, voorlopig, aangehouden, om het wellicht in het najaar bij een evaluatie van het kamerverhuurbeleid weer van stal te halen.

Keuze

Vorig jaar september kondigde hij al een voorstel aan om huisvesting van studenten en arbeidsmigranten in woonwijken niet meer toe te staan. Dat voorstel heeft GroenLinks nooit ingediend, maar blijft de partij wel achtervolgen. Zoiets verwacht je niet van een jonge en progressieve partij, die doorgaans onder studenten populair is. Maar donderdag lichtte Vermast dat nog eens toe: hij kiest liever voor de permanente bewoners dan voor de tijdelijke.

Het zijn beide voorstellen die helemaal niet kunnen en ook nooit een politieke meerderheid zullen halen. Maar je wekt er wel de indruk mee voorvechter te zijn van bewoners die last hebben van kamerverhuurpanden. En dat is ook politiek. En Paul Vermast is een politiek dier zoals de gemeenteraad maar weinig kent. Je kunt daar wat van vinden, maar je kunt er ook respect voor hebben.