Leerlingen Eduvier starten bergexpeditie

Lelystad - Zorgen dat je goed slaapt en dat je een goede conditie hebt. Je moet bergfit zijn, dat is anders dan gewoon fit. Zuidpoolavonturier Fokke van Velzen spreekt gepassioneerd een aantal leerlingen van Stichting Eduvier in Lelystad toe.

De komende maanden worden Max Glas (15), Jordi Ouwehand (16), Tycho de Jonge (16) en Edric Lekahena (16) klaargestoomd voor een expeditie naar Oostenrijk, waar ze een berg van minstens drieduizend meter gaan bedwingen. Voor ze aan de tocht beginnen, moeten ze leren hoe ze een pickel moeten gebruiken, hoe ze op stijgijzers moeten lopen en hoe ze een hoofdlamp moeten gebruiken.

Niet te makkelijk denken

Er moet volgens Van Velzen niet te makkelijk worden gedacht over het beklimmen van zo'n hoge berg. Van Velzen is al minstens dertig jaar een vaste bezoeker van de Alpen, hij beklom de 5.610 meter hoge Damāvand in Iran en hij bedwong Mount Vinson, de hoogste berg op de Zuidpool. Dit om aandacht te vragen voor klimaatveranderingen.

Nieuwe generatie

Nu brengt hij zijn passie voor het klimmen over op een nieuwe generatie. Dat doet hij samen met zijn werkgever Mac3Park. 'Mac3Park biedt totaaloplossingen in de verhuur van kantoor- en bedrijfsruimte, de inrichting en de organisatie,' vertelt Van Velzen. 'Eduvier is huurder bij ons.'

Mac3Park sponsort al jaren maatschappelijke verantwoorde doelen, zoals (landelijk) de Mont Ventoux en de lokale voetbalclub SV Lelystad '67. Nu werpt de onderneming zich graag op als hoofdsponsor van de expeditie met Eduvier.

Succeservaringen boeken

Docent Bas Ruisendaal van Eduvier was enthousiast bij het horen van het idee van Van Velzen. 'Dit is een uitgelezen kans om nieuwe succeservaringen te boeken met de leerlingen,' zegt hij.

Uit de aanmeldingen werden vier deelnemers geloot. De uitverkoren leerlingen lijkt het een bijzondere ervaring. 'Ik hou van de natuur en bergen,' zegt Jordi. Hij kijkt vooral uit naar het uitzicht op de top. Dat wordt voor Edric ook hèt moment. Max heeft ervaring met het beklimmen van bergen in Noorwegen en Edric heeft in Duitsland klimervaring opgedaan met klettersteigen.

De verrichtingen van de jongens en Ruisendaal is maandelijks te volgen in de FlevoPost en online.