Burgemeester geeft aftrap voor jubileumjaar 'Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog'

Emmeloord - Met de presentatie van het nieuwe toeristische magazine en een kleurrijke 'buitengewone stoel', geeft burgemeester Aucke van der Werff vandaag de aftrap voor het jaar van 'Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog'.

'Het magazine is huis-aan-huis bezorgd. Dit jaar is er veel te beleven vanwege het jubileum. De Buitengewone Stoel speelt een prominente rol in de campagne voor 75 jaar droog: inwoners en ondernemers kunnen er hun mooiste herinneringen aan Noordoostpolder in vertellen', aldus burgemeester Aucke van der Werff.

Aansluiting bij Mondriaanjaar

2017 wordt het jaar van terugblikken, vooruitkijken en vooral van vieren. Naast het jubileum van Noordoostpolder, viert kunstbeweging De Stijl dit jaar haar 100ste verjaardag. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd over deze kunstbeweging die bekend is vanwege haar gebruik van primaire kleuren. Noordoostpolder is onlosmakelijk verbonden met De Stijl, denk alleen al aan de bouw van Nagele. Noordoostpolder viert ook dit feest mee. Onder meer met het grootste tulpenbelevingsveld en een Mondriaan educatieproject dat aangeboden wordt aan 40 basisscholen.

De Buitengewone Stoel

De basis van de stoel is in 2005 door plaatselijk ontwerper, Mark Prins, ontworpen. In samenwerking met André Naberman van de Kamer van Koophandel en Henk Ferbeek van Centrum voor Jong Ondernemerschap heeft Mark het afgelopen jaar de Mondriaan-variant gecreëerd. De stoel vertelt het verhaal van Noordoostpolder. De vier losse panelen vormen samen één geheel. Daarmee symboliseert de stoel de polderpioniers die vanuit diverse windstreken in Nederland kwamen en hier een nieuwe samenleving bouwden. Het idee is om met deze stoel door de gemeente te gaan om mooie verhalen op te halen over het verleden, heden en toekomst van Noordoostpolder.

Ideëen voor activiteiten jubileumjaar zijn welkom

De gemeente wil organisaties, ondernemers en bewoners die 2017 mede tot een feestjaar willen maken, faciliteren en promotioneel ondersteunen.
Tijdens de twee inspiratiesessies die de gemeente onlangs hield stonden diverse organisaties en ondernemers op die in dit feestelijke jaar iets extra’s willen doen. Een  overzicht van deze ideeën staat op www.75jaarnoordoostpolder.nl.