Eerste gerestaureerde stuw is aanzet voor behoud Waterloopbos

Marknesse - Met het in werking stellen van een gerestaureerde Romijnstuw in het Waterloopbos is maandag het startsein gegeven voor het behoud en de verdere ontwikkeling van dit bijzondere Rijksmonument in de Noordoostpolder.

De stuw werd in werking gesteld door wethouder Wiemer Haagsma van de gemeente Noordoostpolder en de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman.

Tien modellen restaureren

De komende tien jaar wil beheerder Natuurmonumenten onder andere tien modellen duurzaam restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de proefopstelling Libische oliehaven.

Romijnstuw krijgt voorang

Een Romijnstuw werd als eerste aangepakt. Met deze stuwen konden ingenieurs heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid water doorlaten. Dat was van belang om goed waterloopkundig onderzoek te kunnen doen.

'Het is belangrijk dat deze stuwen behouden blijven', vertelt boswachter Norbert Kwint. 'Het doorbreken van een stuw zou desastreus zijn voor de natte natuur in het Waterloopbos. Vandaar dat we aan deze restauratie voorrang hebben gegeven'.

Lees hier meer over de plannen die Natuurmonumenten heeft met het Waterloopbos.