Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Plaat voor je kop 142: Cuby & the Blizzards 'Somebody will know someday'

Een ruim oeuvre, een eigen museum en diverse boeken. Cuby & the Blizzards behoort tot de bands uit de Nederlandse popmuziek waarvan niet alleen de muziek, maar ook het verhaal inmiddels uitgebreid is gedocumenteerd.

Af en toe maak ik in deze blog een uitzondering. Geen album, maar een boek.
Onlangs verscheen ‘Somebody will know someday’ van Koert Broersma. Met zijn boekdebuut sleepte de auteur afgelopen vrijdag een nominatie in de wacht voor zowel de jury- als publieksprijs 2016 van de Drentse Historische Vereniging. De Assenaar is inmiddels zes jaar verbonden als webredacteur aan de website van het C+B Museum en in die hoedanigheid heb ik als journalist al jaren contact met hem. Ik was eind 2015 totaal niet verrast toen hij mij vertelde te werken aan een boek. Een verzameling van al zijn artikelen die hij voor de genoemde website heeft geschreven. Prima zet: die verhalen zijn te waardevol om alleen in digitale vorm te bewaren. Op de één of andere manier verdient een band - die zijn oorsprong in de jaren zestig heeft - een boek, in plaats van nullen en eenen. Aangezien die verhalen ook worden versterkt met uniek fotomateriaal van Eelco Gelling, Bert Jippes en Rudy Leukfeldt, zorgt een boekvorm dan voor extra beleving, meer impact en - bovenal - een afgerond geheel.

'Nu het nog kan'

Het verhaal rondom Harry Muskee en zijn bandleden wordt van verschillende kanten belicht. Deze collectie herinneringen, van Boudewijn de Groot (die voor het eerst uitgebreid over zijn jaren in Leggeloo praat) tot Muskee’s weduwe Douwina, neemt de lezer op die boeiende, bijna vijftig jaar durende reis van die roege bluesband uit Drenthe.

Koert heeft Muskee niet persoonlijk gekend. Hij is, net als voorwoordschrijver Jan Douwe Kroeske, van de late lichting Cuby-kenners. Tijdens de boekpresentatie bij Hofsteenge, afgelopen december, durfde Albert Haar daar zelfs nog een vraag aan de auteur over te stellen. Of hij Harry heeft gekend. Nee, dat was niet het geval.
Is dat zo belangrijk dan? Nee. Absoluut niet.
Geen moment hoeft Broersma zich daar zorgen over te maken.
Veel belangrijker is dat hij heeft gedaan wat hij moest doen en nog wel op het juiste moment. Zoveel mogelijk mensen rondom The Blizzards spreken ‘nu het nog kan’ en op die manier een breed en vooral afwisselende collectie verhalen bieden.
We mogen Koert daar eeuwig dankbaar voor zijn.

Buitenland

De grote meerwaarde is zijn no nonsense-schrijfstijl. Niet behoorlijk avontuurlijk, maar wel concreet, helder en bevlogen. Daarnaast bevatten de verhalen ook genoeg feiten en weetjes die zelfs de meest doorgewinterde Cuby-fan interesseren. Eindelijk vertelt oud-manager Jan Venhuizen in geuren en kleuren zijn verhaal, met name over de avonturen in het buitenland waarover altijd veel onduidelijkheid bestond. Geluidstechnicus Eddie Roose rept over de laatste tien jaar van C+B, de periode van theateroptredens en veelal vaste setlists: Muskee hield veranderingen vaak tegen. Erwin Java, Jan Akkerman, Lou Leeuw en Willy Middel gaan vooral in op het muzikale aspect, terwijl altijd weer de ‘persoon Harry’ op de loer ligt. Daarover zegt Egbert Meyers hele mooie dingen. Hij haalt Muskee zelfs over om eenmalig in het Drents te zingen. Douwina heeft het over de ‘musnukken’. Het zijn de momenten in het boek waarin de herinneringen transformeren tot verhalen.

Objectief beeld

Waarom ‘Somebody will know someday’ misschien wel de bundels van Jeroen Wielaert en Hans Lafaille, evenals het ‘Windows of my eyes’-boek van het Drents Museum naar de kroon steekt, is dat het boek een fraai afgewogen, gestructureerd en vooral objectief beeld geeft van het Blizzards-verhaal. Het gaat Broersma niet om de sensatie, maar om zoveel mogelijk correct weergegeven feiten en een vlotgeschreven verhaal. Journalistiek is het allemaal dik in orde. Daarnaast is dit zo’n boek dat je in één ruk wilt uitlezen, maar ook later nog even uit de kast pakt. Voor de anekdote van Jan Schuurman over ‘Hotel Grolloo’ of de herinnering van Eddie Roose aan de opnames van het live-album ‘Live in het Oude Luxor’. Voorbeelden van verhalen die lekker weglezen bij het beluisteren van de Cuby-albums.

Toch zijn niet alle artikelen van de website van het C+B Museum in het boek opgenomen.
Het gesprek met Johan Derksen schittert door afwezigheid.
Gaf Derksen geen toestemming voor afdruk?
Tja, somebody will know someday…

Koert Broersma - Somebody will know someday,
Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum,
ISBN 978.90.2325.509.3,
prijs € 19,95 - 288 pagina's.

Bijsluiter: duik voor bijpassende muziek tijdens het lezen van dit boek in de cd-box ‘Alles uit Grolloo’ van Cuby & The Blizzards. Vorig jaar uitgekomen bij Universal, inmiddels weer verkrijgbaar als tweede oplage en zolang de voorraad strekt!