Vijftig studentenkamers zijn het begin: 'We gaan onverdroten voort'

Dronten – Het zong al een tijdje rond, maar vanochtend is het officieel gemaakt: de plannen voor 50 nieuwe studenteneenheden op de campus bij Aeres Hogeschool Dronten. Die moeten nog voor het nieuwe schooljaar in gebruik zijn genomen.

Samenwerking

Woningcorporatie Ofw, Ares Hogeschool en de gemeente hebben donderdag gezamenlijk hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. De woningen komen te staan op de campus van Aeres, Ofw verhuurt ze en gaat over de toewijzing en de gemeente faciliteert.

Industrieel concept

Het gaat om tien woningen voor elk vijf studenten. Hoe die er precies van binnen uit komen te zien, is nog niet bekend. ‘Er is in ieder geval een gemeenschappelijke woonkamer. De woning bestaat uit drie verdiepingen, met de woonkamer en één studentenkamer op de begane grond en de vier andere kamers op de tweede en derde verdieping. We streven er naar dat iedere student op zijn eigen kamer een badkamertje en toilet heeft,’ zegt Truus Sweringa van Ofw.

‘We bouwen met een industrieel concept, waarbij de woningdelen in een fabriek worden gemaakt, per vrachtwagen hier naartoe worden gebracht en de woningen hier in elkaar worden gezet. Het is voor het eerst dat we zoiets doen,’ zegt Sweringa. Het is ook voor het eerst sinds de invoering van de huurdersheffing dat Ofw weer woningen bouwt.

Groei

En dat dat dan studentenwoningen zijn, is geen toeval. ‘We groeien en we groeien snel,’ zegt Joep Houterman van de Aeres Groep. Volgens hem is dit dan ook de eerste stap. ‘We gaan onverdroten verder. Dit is het eerste, mooie uitgangspunt om meer te realiseren.’

Met de toevoeging van de 50 kamers op de campus telt die straks 300 studenten. De woningen komen direct achter de hogeschool, tussen de school en de huidige studentenwoningen, aan de weg. Daar is straks geen ruimte meer voor meer. ‘Maar je moet ook verder kijken van de campus,’ zegt wethouder Nico Verlaan. ‘We kunnen ook verder het WijLand in. Maar samen met de 46 woningen die de Warmonderhof al heeft gerealiseerd is dit een mooie score in een jaar tijd.’

Eerstejaars

De woningen zijn bestemd voor eerstejaars studenten. Zij mogen er een jaar in wonen en moeten dan doorstromen naar een andere woning, om plaats te maken voor een nieuwe lichtring eerstejaars. De huurprijs zal ergens rond de 300 euro per maand komen te liggen.

Lees ook het dossier Studentenhuisvesting Dronten.