Pleidooi voor verplaatsen monument van Stadspark naar Agorahof

Lelystad – Het 4 en 5 mei en veteranencomité Lelystad wil het oorlogsmonument in het Stadspark verplaatsen. Liet men eerder de gemeenteraad al weten uit te kijken naar een andere plek, men meent die nu te hebben gevonden aan de Agorahof.

Bereikbaarheid

‘De belangstelling voor de herdenkingsplechtigheid is in de jaren gegroeid en wordt door een steeds groter aantal inwoners bijgewoond. Dit heeft tot gevolg dat het al een aantal jaren erg lastig is om alle belangstellenden een plek te bieden. De huidige locatie is bovendien niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, voor mensen in een rolstoel en mensen in een scootmobiel. Wij vinden dat jammer, want de groep mensen die daarvan afhankelijk is, groeit,’ schreef men eerder aan de gemeenteraad.

Voorstelling

Op de Agorahof is genoeg plek. Het is een centrale plek. ‘Een stille tocht met omfloerste trommels kan dan beginnen bij de Kubus (ook een plek om te schuilen bij slecht weer) en via de route langs het Kunstwerk met het waterpeil naar de Agora lopen. De omgeving kent voldoende parkeermogelijkheden en de Agorabaan is eenvoudig tijdelijk af te sluiten. De directeur van de Agora gaf gelijk de mogelijkheid aan om na de herdenking, in lijn met wat andere theaters in het land al doen, af te sluiten in het theater met een voorstelling.’

De gemeenteraad praat dinsdag over de brief. Leefbaar Lelystad heeft daarbij een voorstel voorbereid om het monument te verplaatsen.