Vijf vragen aan duursporter Stefan Woudwijk

Emmeloord - Stefan Woudwijk uit Emmeloord werd derde op het NK atletiek over 100 kilometer. Hij werd beloond met de titel sportman van het jaar. FlevoPost stelde hem vijf vragen.

1. Sportman van het jaar. Het werd tijd of werd je verrast?

Aangenaam verrast, de nominatie was al een mooie waardering voor de sportprestatie. Iets waar je totaal geen rekening mee houdt op het moment dat je begint aan het traject richting die 100 kilometer. Dat je uiteindelijk zelfs de prijs wint maakt het dan extra mooi.

2. Heb je hiermee je doel bereikt?

De titel is nooit een doel geweest. De prestatie die ik geleverd tijdens de 100 km van Winschoten was een bewijs naar me zelf dat ik dit kon voltooien plus ik pakte het clubrecord van AVNOP wat al jaren in de boeken stond.

3. Duursport. Dat kost veel tijd en energie.

Als je veel en fanatiek traint is het belangrijk dat je een goede balans vindt in de dingen eromheen. Gelukkig loopt mijn vriendin Susan ook hard en begrijpt ze het goed. Daarnaast zorg ik dat ik voldoende eet en train ik in het weekend graag vroeg zodat we de rest van de dag nog optimaal kunnen benutten.

4. Je richt je op de marathons. Als liefhebber of wil je ook wel eens winnen?

Puur als liefhebber. Ik geniet van het lopen en de marathonafstand is magisch. Met het lopen van een PR pak je uiteindelijk een overwinning op je zelf maar ook evenementen zoals de Rotterdam marathon zijn fantastisch om te beleven, zo veel sfeer.

5. Nederland moet ook weer een rol spelen.

We hebben goede marathonlopers in Nederland. Alleen de aansluiting bij de echte top blijft lastig. Toch hoop ik dat we ze zoveel mogelijk kunnen zien om de strijd aan te gaan. Publiciteit voor Nederlandse lopers, zoals bij Dafne Schippers, is een goede stimulans voor de jeugd.