De Rotterdamse Hoek vangt bot bij Raad van State: toplichten windpark blijven aan

Creil - Stichting De Rotterdamse hoek uit Creil heeft het geding bij de Raad van State over de toplichten van Windpark NOP Agrowind verloren. De exploitant van het windpark houdt zich aan de regels en hoeft de lichten niet te doven.

Dat bepaalde de Raad van State woensdag in een definitieve uitspraak. Hiermee worden alle bezwaren van de stichting afgewezen.

Verstoring van vogels en vleermuizen

Stichting De Rotterdamse Hoek vroeg om handhaving van de vergunning voor het windpark door de provincie Flevoland. De stichting voerde daarbij aan dat de toplichten op de windturbines in en langs het IJsselmeer zorgen voor verstoring van de vogels en vleermuizen en niet goed genoeg zijn afgeschermd.

Afgeschermd aan de onderzijde

De Raad van State bracht naar voren dat de lichtverstoring zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo zijn de toplichten aan de onderzijde afgeschermd. Wel schijnen de lichten horizontaal uit, maar dat moet om vliegtuigen te waarschuwen voor de bijna 200 meter hoge windturbines.

'Recht kapitaal zegeviert'

'Dat zat er dik in natuurlijk', reageert Piet Reinders van stichting De Rotterdamse Hoek op de uitspraak. 'Het is het recht van het kapitaal dat zegeviert. Wij doen dit niet voor onszelf, maar voor de vogels. En die zijn er in dit gebied al niet meer. Die hebben niks te vertellen, ze kunnen alleen gebruikmaken van hun vleugels en dat hebben ze al gedaan'.

Lees meer in ons nieuwsdossier: Windpark Noordoostpolder