Ontwikkelingen Maxima-centrale en Flevokust versterken elkaar

Lelystad - Als het aan de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en energiebedrijf Engie ligt, versterken de ontwikkelingen op en rondom de Maxima-centrale en Flevokust in Lelystad elkaar.

De drie partijen zijn al geruime tijd in overleg over diverse ontwikkelingen op en rondom de Maxima-centrale en Flevokust. Ze vinden dat samenwerking kan leiden tot het versterken van plannen en ontwikkelingen. De Flevolandse commissaris van de Koning, Leen Verbeek, burgemeester Ina Adema en Engie-bestuurder Gerrit Boon hebben de wens om meer samen te werken bekrachtigd met het ondertekenen van een intentieovereenkomst.

Duurzame projecten

De drie partijen streven onder andere naar een duurzaamheidscertificaat voor gebiedsontwikkeling (BREEAM.NL Gebiedsontwikkeling). Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van Engie om op en rond de Maxima-centrale verschillende duurzame projecten te realiseren, zowel op haar percelen in het IJsselmeer als op en rondom Flevokust, waaronder een LNG-bunkerstation en zonneparken. De Maxima-centrale zou bedrijven nu al kunnen voorzien van energie door warmte- en stoomuitwisseling.

Tijdelijke overslag

Engie ondersteunt de ontwikkeling van Flevokust door het beschikbaar stellen van haar kade om tijdelijk overslagactiviteiten mogelijk te maken. Deze tijdelijke overslag zorgt direct voor verplaatsing van goederenstromen van weg naar water en daarmee direct voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast krijgt CTU Flevokust, de terminalexploitant, nu de kans te starten met overslag, voordat de definitieve haven gereed is.

Door elkaars ambities te delen en meer samen te werken kunnen ontwikkelingen eerder gerealiseerd worden. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst wordt meer vorm en inrichting gegeven aan deze samenwerking.

Lees meer in ons nieuwsdossier 'Flevokust'.